В екипа ни няма заклети почитателки на бирата, но май е време да променим това.
Оказва се, че консумацията на пенливата течност в умерени количества има благотворен ефект върху здравето на костите.
Според специалисти това се дължи на повишеното съдържание на силиций в нея. Всъщност минерала, известен с това, че има отношение към развитието на костната система в детска възраст, се подвизава в пивото под формата на ортосилициева киселина.
След анализ на различни видове бира се оказва, че средното съдържание на силиций е 56 милилитра на литър.
Тази стойност обаче важи само за алкохолните видове пиво, произведени от хмел и ечемик.
В безалкохолните напитки съдържанието на разтворимата силициева киселина е минимално.
Като цяло консуматорите на бира, особено жените, подобряват здравината на костите си и намаляват риска от изтъняването им.
Лекари са на мнение, че положителният ефект от силиция ще може да се използва много по-широко в бъдеще при лечението на остеопороза.
Заболяването, което засяга най-вече жените, може да се предотврати или забави чрез правилно хранене и редовно физическо натоварване.