В този ключов период от живота ви знаете, че трябва да се грижите за своето здраве и за здравето на вашето бебе, но в никакъв случай не трябва да пренебрегвате здравето и на кожата ви.

По време на бременността тя става твърде чувствителна, отхвърля обичайната козметика и реагира непредсказуемо на климатичните и сезонните промени.

Един от основните проблеми при грижите за кожата в този период е липсата на достатъчно специална козметика. Кремът, който сте използвали преди бременността, може да причини алергия, а появилите се незнайно как кожни проблеми, не могат да бъдат отстранени чрез обичайните методи.

Затова в този период трябва да сте много внимателни и да си купувате наистина качествена козметика. И един от начините да се предпазите от „фалшива“ козметика е да я купувате от аптеката (но, за съжаление, и това не ви дава 100% гаранция за надеждността й).

По време на бременност най-добрият вариант е да използвате естествени козметични продукти и маски, като трябва да си правите маски два пъти в седмицата, тъй като кожата ви чувства силен дефицит на множеството подхранващи вещества.

Само трябва да се въздържате от такива популярни съставки като мед и ягоди, защото те са потенциални алергени.

Не е нужно маските, които използвате, да са със сложен състав. Достатъчно е да разбиете един яйчен белтък, да прибавите към него 10 капки лимонов сок и да нанесете получената смес на лицето си за 5 минути. Не се изискват много усилия и за класиката в жанра – кръгчета краставица, внимателно подредени върху лицето.

По време на бременност проблемите с кожата не са рядкост. А в този период се изострят и стари заболявания. Ако кожата ви е започнала да се лющи, смесете настърган суров картоф с пшенично брашно (в съотношение 1:1) и го нанесете на дебел слой за 20 минути.

Трудности изпитват бъдещите майки, които имат проблемна кожа, тъй като по време на бременността голяма част от козметичните процедури, до които са прибягвали преди това, са абсолютно забранени за тях.

Затова, в този период се налага да разчитате само на себе си и на натуралните маски: смесете картофено нишесте с 1 ч.л. брашно и разбит белтък. Нанесете маската на дебел слой за 20 минути, след което я отмийте с топла вода или хладко мляко, разредено с вода (млякото облекчава възпалението).

За да подхраните проблемната кожа на лицето си правете маски с жълтък от пъдпъдъчи яйца. Кожата се покрива с тънък прозрачен филм, който може да оставите за два часа.

По време на бременността често се появяват хлоазми – пигментни петна, които се появяват най вече през лятото и в началото на есента. За профилактика може да използвате силен слънцезащитен спрей или крем, за предпочитане с лечебен ефект.

Ако пигментните петна вече са се появили, се обърнете към средствата на традиционната медицина. Най-популярният начин да ги премахнете е да почиствате кожата си два пъти дневно с отвара от магданоз, смесена с лимонов сок. Много добър ефект има и маската от сок от магданоз сок и сметана (за суха кожа) или мляко (за мазна кожа), която престоява на лицето 15 минути.

И накрая, по време на бременността трябва да се откажете от почистването на кожата с каквито и да е апаратура и инжекционни методи (без значение дали става въпрос за лечение на акне, обриви или подмладяващи инжекции), както и от фото- и лазерната епилация. Въздържайте се от посещение на солариум, както и от всички процедури, които могат да бъдат придружени с болка.

Източник: zaneya.com