Автор
Woman.bg

Тежка загуба за модната индустрия - Александър Маккуин си отиде

Светът на модата осиротя, след като беше потвърдено, че Александър Маккуин е открит мъртъв в дома си.

По предварителна информация британският гений, който години наред взривяваше подиума с иновативните си дизайнерски решения, сам е посегнал на живота си.

„Лошото дете” на модата, както го наричаха всички, щеше да навърши 41 години на 17-и март.

На Маккуин предстоеше участие на Модната седмица в Лондон само след дни, а малко преди рождения си ден той трябваше да представи и новата си колекция в Париж.

Роден е под името Lee Alexander McQueen в Лондон, в семейството на шофьор на такси и е най-малкото от общо 6 деца.

Още в детска възраст шие дрехи за сестрите си и се интересува от мода и дизайн. На 16 зарязва училище, за да учи тънкостите на шивашкия занаят при Savile Row.

После работи последователно при Gieves & Hawkes и Angels and Bermans.

Заменя Великобритания с Япония за кратко, а след това отива в Милано и работи за Romeo Gigli.

През 1994-а кандидатства за преподавателска позиция в Националния колеж по изкуство и дизайн Сейнт Мартин – едно от най-престижните модни училища в света, но заради богатия си опит е приет като студент в магистърски клас по мода.

На дипломирането си е забелязан от влиятелната стилистка Изабела Блоу, която купува всичките му дрехи.

Изабела е не само откривател на талантливия Маккуин, но и негов ментор по време на бурния му възход. Преди 3 години обаче и тя самата се самоуби.

Близки до двамата твърдят, че именно Блоу кара дизайнера да използва името Александър вместо Лий при представянето на първата си колекция.

Връзката между Изабела и Александър е изключително силна и след смъртта й, която преживява тежко, той посвещава колекцията си пролет/лято за 2008-а на своята близка приятелка.

Работи за Givenchy, макар и не винаги успешно – първата му колекция е провал, а по-нататък неведнъж заявява, че компанията ограничава креативността му.

Създава и собствен бранд, който през 2000 г. става част от империята Gucci.

Маккуин е обявяван 4 пъти за британски дизайнер на годината (между 1996 и 2003 г.) и има куп други награди.

Креативността му, излизаща от общоприетите граници, неведнъж е провокирала целия моден свят - от панталоните с ниска талия, показващи част от дупето, през дрехите му, приличащи на кошмарни съновидения, до последните му, грандиозно високи обувки с футуристична форма.

В личен план дизайнерът никога не е криел своята хомосексуална ориентация и през 2000 г. сключва брак с партньора си Джордж Форсайт на яхта в Ибиса.

Шаферка на церемонията е Кейт Мос, която също е добра приятелка на двойката.