Звучи твърде хубаво, за да е истина, но можете да надхитрите себе си и да ядете по-малко.

Сваляйте килограмите без усилие със следващите няколко стратегии за поддържане на фигурата.

Излъжете апетита си

Според някои психолози количеството храна в чинията е това, което хората считат за нормална порция, независимо дали то може да нахрани един или четирима.

В този контекст те препоръчват да намалим порциите си. Ако имате визуална представа за количеството храна, което ви е нужно, ще знаете кога да спрете - точно когато сте се заситили достатъчно, но без да стигате до преяждане.

Кажете „не” на престъпленията

Може да запишете последния епизод на любимия си криминален сериал, за да го гледате след вечеря, а не преди това.

Според специалистите по маркетинг, предавания, които показват убийства или спешни случаи, ни напомнят, че и ние самите сме смъртни.

На подсъзнателно ниво това може да ни накара да се чувстваме по-депресирани и разстроени, което предизвиква яденето на повече храна от обикновено.

Оставете вилицата да си почине

Боцкането с вилицата като за световно може много да увеличи приема ви на калории, се казва в американско проучване.

Учените са открили, че жените с индекс на телесната маса 22 (което е средно нормално число), които прекарват 20 допълнителни минути на масата, ядат 10% по-малко храна и се чувстват по-сити от тези, които приключват по-бързо.

На мозъка му отнема около 20 минути да отчете, че стомахът е пълен. Взимайте по-малко храна с вилицата и я оставяйте, докато дъвчете.

Освен това на всеки пет минути си задавайте въпроса дали все още сте гладни.

Тренирайте паметта си

Преди да добавите парче торта към следобедното си кафе, опитайте се да си спомните какво ядохте днес на обяд.

Психолозите стигат до извода, че хората, които си записват подробности за последното си ядене (като вкуса и вида му), ядат с 33% по-малко от допълнителните закуски, които им се предлагат, за разлика от останалите, които не обръщат внимание на храната си.

Спомените за неотдавнашното хранене активират зони в мозъка, свързани с взимането на решения, и могат да натиснат спирачката на необмисленото похапване.

Наблюдавайте се

Според друго изследване хората, които седят пред огледало, поръчват 19% по-малко храна от останалите.

Като гледате отражението си, не забравяте как изглежда тялото ви, нито целите ви, свързани с поддържането на определено тегло.

Така обръщате повече внимание на количеството храна, което поемате, и по-бързо се засищате.

Няма огледало пред масата ви? Седнете с лице към прозореца, за да може да поглеждате към отражението си, докато се храните.