Както във всяка друга страна и в Египет има много примамки за туристи.

В тази статия читателките, решили да изкарат eдна от своите ваканции в Египет, ще намерят пет полезни съвета за това какво да ядат или купят, къде да отидат и дори на какъв камилар да се доверят.

1. Не си правете разходка с камила край пирамидите

Тези украсени с пискюли и шарени наметала животни изглеждат много подходящи за сполучливи туристически снимки – ще излезете като същински арабска принцеса, яхнала камила на фона на синьото небе и величествените пирамиди. Камиларят ще се постарае да ви покаже колко е послушна камилата и как е готова да коленичи във всеки един момент, за да качи туриста на гърба си. Имайте предвид обаче, че тези снимки ще ви струват всичките пари в брой, които носите.

Съветваме ви да отидете малко по-встрани, при Сфинкса, където са строени камилите за разходки по пустинята. Спазарете се с камиларите (цените им могат да се различават с пъти една от друга) не само за снимките, но и за самата езда. Най-подходящото време за разходка с камила е точно преди залез, тогава ще можете да се насладите на гледката на залязващото зад хоризонта слънце под съпровода на молитвите, носещи се от всички джамии в Кайро.



Снимката с камила на фона на величествените пирамиди ще ви струва доста пари.

2. Не се качвайте по тъмно на Моисеевата планина

Една от най-известните туристически екскурзии в Египет включва посрещане на изгрева на върха на Синай, Моисеевата планина. Имайте предвид обаче, че ще трябва да станете през нощта и да се качвате в тъмното по неравна и стръмна пътека сред тълпа от вярващи поклонници камили. Това може би не е твърде висока цена за опрощаването на греховете, но ако предпочитате по-лекия път към прошката, качете се на планината по залез. Така ще избегнете тълпите от народ и ще можете наистина да се насладите на гледката.

Съветваме ви да се погрижите отрано за организацията на това пътешествие, така ще можете да се разберете с арабите, които ще ви приготвят вечерята и мястото за спане на самата планина. За да посрещнете изгрева сутринта - бодри, отпочинали и увити в топло одеяло.


Най-добре се качете на планината по залез, за да избегнете тълпите и за да можете да се насладите на гледката.

3. Не приемайте предложения за екскурзия по западния бряг на Луксор

Рискувате да прекарате твърде много време в обиколки по фабриките за алабастър, където се правят знаменитите египетски вази. Често срещана смешна гледка са местните, които само при вида на автобус с туристи се хвърлят трескаво към работните си места и започват да имитират бурна трудова дейност. Всъщност повечето изделия се изработват със специални машини, а потящите се египетски каменоделци са просто примамка за туристите. Едва ли ще бъдете твърде впечатлени от гробницата на Тутанкамон. Разбира се, ще видите сбръчканата глава и краката, стърчащи изпод мръсното покривало, но сигурно ще се изненадате от това, колко подозрително плоско е “тялото” под него.

Съветваме ви да вземете под наем велосипед. Разходете се сами сред нивите със захарна тръстика и посетете забележителностите, които искате да видите, без да се съобразявате с графика на някоя туристическа група. А вместо гробницата на Тутанкамон по-добре посетете тази на Рамзес V, която е доста по-запазена.



Повечето изделия се изработват със специални машини, а потящите се египетски каменоделци са просто примамка за туристите.


4. Не яжте супа от молохия


Въпреки че супата е наречена “кралска”, едва ли ще харесате желеподобната субстанция с влакнести примеси. А и зеленият цвят не допринася за апетитността на ястието. Супата се приготвя на основата на месен бульон, в който се добавят запържен чесън и много ситно накълцана молохия (“египетски спанак”). Благодарение на последната съставка супата е наречена “кралска” – съгласно легендите само на владетелите им било разрешено да ядат това растение.

Съветваме ви да опитате друго ястие от националната египетска кухня – кошари. Представлява смес от различни видове юфка, ориз и леблебия, поръсена щедро със запържен лук. Ястието е напълно приемливо за европейските вкусови рецептори, макар вкусът му да е малко хаотичен.



Египетското ястие кошари представлява смес от различни видове юфка, ориз и леблебия, поръсена със запържен лук.

5. Не се увличайте в пазаруването на сувенири

Не е нужно да затрупвате дома си със свити папируси, шишенца с цветен пясък, тениски с надписи от типа “Камилата може да не пие 14 дни, но не и аз!” и пакетчета “натурален” ароматизиран чай. Дори да успеете да спазарите “истинска ониксова статуетка” за 120-140 лири, бъдете сигурни, че продавачът има поне 100 % печалба от изходната й цена. Към същата категория стоки спадат и наргилетата и стъклените колби, които туристите внимателно транспортират до вкъщи, за да намерят същите артикули в родните си магазини на същата или на по-ниска цена.

Съветваме ви да си вземете от Египет чай каркаде и шалове в различни разцветки, както и подправки. Ако нямате претенции за качеството на пробата, можете да си купите и сребърни изделия.



Пригответе се за пазарлък – продавачите могат да вдигнат до небесата цените дори и на най-нищожните сувенири.