За направата на домашно фъстъчено масло ви препоръчваме да използвате предварително изпечени фъстъци.
Тези членове на семейство бобови обикновено се отглеждат по доста агресивен начин – пръскат се и се торят с различини химикали, а фъстъците имат свойството да задържат токсичните вещества.
Затова идеята да ги консумирате, под каквато и да е било форма, сурови, не е добра.
Купете си половин килограм сурови фъстъци, наредете ги в тавичка и ги пуснете да се изпекат във фурната. Може и в микровълнова, разбира се.
След това ги обелете и пасирайте добре, прибавете им зехтин, подсладител и половин щипка сол, докато не получите гъста кремообразна консистенция.
Съхранявайте фъстъченото масло в хладилник.
Ето и една идея за фъстъчени бисквити без брашно:
1 ч. ч. меко фъстъчено масло
1 ч. ч. захар,
1 яйце
Разбийте с дървена лъжица фъстъченото масло. Прибавете му захар и продължете да бъркате.
После чукнете яйцето и го разбъркайте със сместа.
Гребвате с лъжичка, капвате по 1 голяма като орех капка от сместта върху тавичка, покрита с хартия за печене и печете 12-15 мин на 175-180С, докато откъм основата си сладките покафенеят.