Продължение.

4. Етническа принадлежност

Не е тайна, че eтническата принадлежност определя дали даден човек има склонност да пълнее или не. Според някои изследвания при азиатците има по-малък риск от пълнеене в сравнение с латиноамериканците, белите и афро-американците.

Но дори и гените ви и етническата ви принадлежност да са срещу вас, само вие можете да решите дали ще им се оставите или ще вземете мерки да промените нещата.

3. Бременност в по-зряла възраст

Колкото по-късно станете майка, толкова по-голям е рискът да напълнеете и после по-трудно да си върнете предишната фигура.

2. Семейната среда

Разбира се от само себе си, че семейната среда до голяма степен е определяща за това дали децата ви ще затлъстеят. Не става въпрос за гени. Начинът ви на живот, а също и хранителните ви навици влияят на децата.

Така че помислете какъв пример им давате. Дали те разбират колко е важно здравословното хранене и спортуването или прекарват цели часове хапвайки пуканки и пържено пиле пред телевизора.

Никога не е късно да предприемете промени.

А що се отнася до самите вас, въпросът със семейната среда и навиците в нея определят до голяма стапен и вашето тегло. Защото вие пазарувате всякакви изкушения и понякога твърде калорични храни, които съпругът ви, приятелят или децата могат да хапват без да им се отрази както на вас.

Ограничавайте се в удоволствията, ако искате да задържите колиграмите си в нормата.

1. Гените

Затлъстяването е свързано с гените. Така че, ако родителите ви са пълни, е напълно възможно да сте 100% склонни към напълняване.

Въпреки че гените могат доста да ви затруднят, ако се опитате да отслабнете, това не означава, че не можете да направите нещо по въпроса.

Ако положите усилие, не губите мотивацията си да се храните здравословно и да спортувате, генетичната ви склонност към пълнеене ще изчезне.