Няма универсално полезни, както и няма универсално вредни продукти.
Съществуват продукти, които са богати на мазнини, калории, холестерол и разбира се, от мнозина те са обявени за вредни.
Но, трябва да отбележим, че едновременно с това те притежават и редица полезни свойства, които понякога дори надвишават отрицателните.
Кашкавал
Повечето видове кашкавал съдържат висок процент мазнини и калории, но и много калций. В този продукт има линолева киселина, която намалява риска от възникването на рак, сърдечни заболявания и диабет. Тя спомага и за отслабването, тъй като не позволява на мазнините да се натрупват.
- препоръчително е да консумирате мазните видове със силен аромат и наситен вкус като фета, пармезан, синьо сирене. Дори малко парченце ще бъде достатъчно да се заситите.
- откажете кашкавала с ниско съдържание на мазнини (18-20 %). Тези видове, за съжаление, не са достатъчно вкусни, почти без аромат, следователно не предизвикват бързо засищане и с тях може лесно да се преяде.
Шоколад
Не си струва да вярваме на твърденията, че шоколадът провокира главоболието и появата на пъпки - няма преки доказателства в тази посока. Затова пък е известно, че маслото на какаото, благодарение на влизащите в неговия състав антиоксиданти, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Не се смущавайте от високото съдържание на мазнини в този продукт - те са основно т.нар. “добри” (т.е. мононенаситени) и не повишават нивото на “лошия” холестерол в кръвта.
Шоколадът стимулира и изработването в мозъка на серотонин, който отговаря за доброто настроение.
- препоръчваме ви горчивия шоколад. Той е най-полезен, тъй като съдържа най-голямо количество какаово масло. Избирайте сортове с ароматни вкусови добавки - бързо ще им се наситите и следователно ще икономисате калории.
- напълно откажете шоколадовите кроасани, бисквити и сладки с пълнеж. Те са твърде калорични.
Източник: zdrave.bg