Учените отдавна не се занимават само с изследване на клетки, вируси и вълшебните свойства на плодовете и зеленчуците.

Даже става все по-популярно теоретиците да се занимават с взаимоотношенията мъже-жени и с абстрактни понятия като любов, физическо привличане и, разбира се, анатомията на оргазмите.

Точно за това никак не се учудваме от откритието на германски учени, които твърдят, че мъжете, подложени на стрес, са склонни да правят нетрадиционен избор спрямо жените.

Въпреки доказателствата, че обикновено представителите на силния пол избират партньорки, чиито черти на лицето са сходни на техните, когато са под напрежение, мъжете се заглеждат тъкмо в обратния вариант.

Екип психобиолози от Университета в Триер подложили на експеримент 50 свои студенти, разделени на две групи.

Доброволците в първата били подложени на стрес – трябвало да потопят ръцете си в съд с ледена вода, а тези от втората група – във вода с телесна температура.

След това било измерено нивото на хормона на стреса – кортизол, в кръвта на всички участници, за да се докаже, че то е различно.

Непосредствено след този тест, студентите трябвало да разгледат 40 компютърни образа на млади жени, от които 30 били с еротичен подтекст, а 10 били неутрални.

Лицата на 10 от образите били обработени така, че да приличат на лицето на конкретния участник в изследването.

Резултатите показали, че мъжете, които не били подложени на стрес, спазили традицията и избрали мацки, които им напомняли на самите тях.

Експертите обясняват това с факта, че познатите черти вдъхват доверие и сигурност, които са много важни при всяка по-сериозна връзка.

Групата доброволци, която била държана под напрежение, изразила противоположни предпочитания – към жени, които не приличали на тях.

Според специалистите това се дължи на факта, че поставени под стрес, мъжете предпочитат да не се обвързват дълготрайно.

Това от своя страна ги подтиква да избират произволни партньорки и да нарушават установения си модел.

Учените ще продължат с опитите си, за да определят относително количество стрес, влияещо върху мъжете, както и вида му.

Но засега са убедени, че в напрегнати условия мъжете са по-склонни да имат безразборни връзки.

Тепърва ще се изясни и дали именно стреса не подтиква към изневери представителите на силния пол.