Възможностите на козметичната индустрия днес стават все по-големи и по-неочаквани.

Е, вярно, че няма магически кремове като този, с който Маргарита (героинята от брилянтния роман на Булгаков „Майстора и Маргарита”) изведнъж се превръща в божествена, млада красавица.

Но със сигурност съществуват такива, които са с пъти по-качествени и „чудодейни” от продуктите, които по-голямата част от жените в света ползват.

Най-просто разделяна бялата козметика се категоризира на масова, аптечна, селективна и професионална:

- Масовата е най-разпространеният и многочислен клас козметика, която е предназначена за съвсем обикновена ежедневна грижа за кожата.

Тя обслужва само най-елементарните нужди на тялото ви, но не притежава никакви по-спецефични почистващи, подхранващи или лечебни свойства, независимо дали такива са изброени на опаковката.

Този вид козметика може само да ви избави от стягането на кожата след измиването с вода с високо съдържание на хлор.

- Аптечната бяла козметика се продава предимно в аптеките, като там се предлага и специализирана лечебна козметика, на която не й достигат параметри, за да бъде селективна.

- Селективната включва „маркова” козметика, която в повечето случаи е производство на големи модни къщи, които разполагат със собствени интститути и лаборатории.

Тя се предлага и продава от обучен консултант в специализирани бутици или отдели на големите вериги магазини.

Цената на селективната козметика е висока не само заради по-високото си качество, но и заради името на марката и скъпата опаковка, които възлизат на около 30% от цената на един продукт.

Предимството на селективната козметика пред масовата, например, е че първата до голяма степен притежава козметични и лечебни качества, способни да се справят с по-сериозни кожни проблеми като бръчки, пигментни петна, пъпки, акне, дехидратация, прекалено омазняване, целулит и пр.

- Професионалната козметика е предназначена за използване в условията на козметичен кабинет, но има и домашни серии, създадени, за да продължи третирането на кожата успешно и след специализираната козметична процедура.

Тя не се продава в магазините, нито в аптеките. Козметиците я закупуват от специализирани фирми, които разработват тези средства.

Същите тези фирми обучават козметиците как да ползват тяхната продукция.

Професионалната козметика съдържа съвършено различни компоненти, за разлика от обичайните козметики. В нея се съдържат активни вещества с висока концентрация, които дават изключителна ефикасност при процедури като избелване, моделиране, кислородостимулиране, пилинг, себорея, хиперпигментация, грижа за кожата около очите, антицелулитни, спа процедури и т.н.

Освен това се произвежда в пълни серии - почистване, тонизиране, интензивна грижа и защита.