Слънце, пясък и море, хиляди островчета на "Робинзон Крузо", безкрайни лагуни с различна дълбочина и необятни нюанси на синьо и тюркоаз, подводни коралови градини - Малдивите са перфектната комбинация за една тропическа дестинация.

Ето и част от по-важните факти за това райско земно кътче:
Състоят се от 1190 коралови острова, формиращи архипелаг от 26 главни атола. Простират се на 820 км от север на юг, и 120 км от изток на запад. 202 са обитаеми, а 87 - курортни островчета; Самите атоли са част от по-голяма структура, позната като рифа Laccadives-Chagos, простиращ се над 2000 км. Островите са плоски, с най-висока точка около 3 м над морското равнище. Faru – рифовата структура под формата на пръстен осигурява естествена защита от вятъра и вълните за тези толкова деликатни острови.

Благословени с топъл влажен климат и целогодишно слънцегреене, със средни температури около 29-32 градуса по Целзий; за страна, чиято площ се състои от по-малко от процент земя и 99% море, климатът определено играе съществена роля в ежедневието на местните. Отдавна жителите на Малдивите са организирали живота си на принципа „nakaiy”. Всеки от периодите nakaiy е с продължителност 13 или 14 дни и е разделен на два сезона: североизточен и югозападен мусон. Календарът, базиран на nakaiy, все още се използва при определяне на най-доброто време за риболов, пътуване или земеделие.

С население от 270 000 души, чиито корени се крият в античността, историята показва, че островите са били населени още от преди 3000 години. Ранните заселници са били пътуващи по "пътя на коприната" и от цивилизациите по поречието на р. Инд. Археологически доказателства предполагат съществуването на хиндуизъм и будизъм преди страната да приеме исляма през 1153 след Христа. Ето защо не е учудващ фактът, че днешното население на Малдивите отразява чертите на различните раси, обитавали островите - африканци, араби и моряци от югоизточна Азия. Топли, приятелски настроени и гостоприемни по природа, не е трудно да се общува с жителите на Малдивите.

Малдивите са лесно достъпна, безвизова дестинация и разнообразие от авиокомпании летят до столицата Мале от почти всяко по-голямо европейско летище. Има безграничен избор от множество хотели – от предложения от най-висока класа, до по-икономични варианти, както и избор за настаняване на база със закуска, полупансион, дори all inclusive. Менюто включва местна и европейска кухня, с много ориз, кокос и лайм, а вечер няма нищо по-релаксиращо от екзотичен коктейл на фона на залязващото слънце и кристалната вода под пода на вилата ви, кацнала в кристалните води на океана.

Малдивите са известни с рядко срещаната си подводна красота. Изобилието от сюрреалистични цветове и разнообразието на подводния свят изумяват всеки, посмял да се докосне до океанските дълбини. Най-високото ниво на видимост, което може да се очаква (понякога надвишаващо 50 м), и топлата вода превръщат дайвинга в приключение, което искаш да изпиташ отново и отново. Малдивите се гордеят с факта, че са едно от най-добрите места за гмуркане в света, като всички хотели разполагат с училища за гмуркане, мултиезични инструктори и курсове за начинаещи и напреднали. В близост до плажовете същите подводви богатства са на разположение и на тези, които биха предпочели шнорхелинга.

Почивайки на Малдивите, не пропускайте шанса да излезете на риболов по изгрев слънце, да наблюдавате делфини, или да предприемете изследователско пътешествие до необитаем остров. Можете също така да наемете острова за двама, или да се разходите с лодка с прозрачно дъно – изборът е напълно ваш.

На Малдивите всички забравят формалностите, официалното облекло и стреса на западната цивилизация. Единственото, от което се нуждаете, е леко памучно облекло, бански костюм, слънцезащитен крем, слънчеви очила и добро настроение.