Със сигурност сте наясно, че не само домът и гардеробът ви се нуждаят от пролетно почистване.

Същото трябва да се случи и с козметичния ви щанд, извинете, рафт, където внимателно трябва да превключите на нов сезон.

Освен освежаване на нюансите, няма да е лошо да прегледате и вида на продуктите, които ползвате, както и срока им на годност.

През зимата кожата се нуждае от по-мазни защитни продукти, но с повишаването на температурите навън е добре да изберете крем с по-лека текстура.

Бъдете внимателни и с нощните кремове, тъй като те най-често са фототоксични (стават опасни на силна светлина), а това сериозно може да увреди кожата ви, особено през пролетта, когато не е много топло, но слънцето става все по-силно.

За почистването на „инструментите“ си знаете – колкото по-често измивате четките, перете тампоните и ги сменяте, толкова по-добре.

А ето и малко повече подробности за срока на годност на някои от най-често използваните продукти:

Измиващи средства и душ-гелове

Добре е да се използват незабавно след отваряне – тогава трайността им намалява с 50%. Обикновено с времето намалява ароматът им, но ако съставките се отделят една от друга, има странна миризма или прмяна в консистенцията, то най-добре изхвърлете.

Пудра за лице

Средната й издръжливост е до 3 години. Често издържа и повече, но ако четките, с които се нанася, не се почистват/сменят редовно, вероятността в пудрата да проникнат вредни бактерии е огромна.

Ронливостта подксазва, че срокът на годност е изтекъл, както и промяна в миризмата или цвета. Също така ако не успявате да я нанесете развномерно и гладко, има проблем.

Молив за очи

Издържат 2 до 3 години. Не съдържат вода, тъй че имат по-дълъг живот.

С течение на времето обаче маслата в молива може да се оксидират, което ще затрудни както гримирането, така и запазването на ефекта от него.

Друг показател за негодност е промяна в консистенцията и цвета.

И не забравяйте, че дори при минимален проблем с очите този грим е стърого забранен.

Спирала и течен молив за очи

3 месеца. И с този срок на годност не бива да се правят компромиси, дори продуктът да е бил ползван само няколко пъти.

След отварянето му, в него веднага попадат бактерии от околната среда, които се размножават бързо и могат да предизвикат сериозни възпаления и инфекции, ако превишите срока.

Прахообразни сенки за очи

2 години. И то, само ако много внимавате с инструментите за гримиране.

Ако четките/тампоните не се почистват редовно и добре, рискувате да си докарате неприятности с очите.