Отбелязахме началото на пролетта не просто с възторг, а с изкуство. И то не какво да е, а оригинално и цветно, каквото само Анди Уорхол може да създава.

Да, бащата на поп-арт-а и една от най-известните му творби – репродуциран портрет на Мерилин Монро, отпечатан в 10 различни цветови комбинации, гостуват в софийската Музейна галерия за модерно изкуство на „Оборище“ 10.

Легендарният вече Уорхол още през 1967-ма установява, че всяка от сериграфиите въздейства по различен начин на зрителя с френетичната си цветност.

Години по-късно идеята му е оценена подобаващо от едни от най-големите музеи за модерно изкуство като МоМА (Museum of Modern Art) и Гугенхайм в Ню Йорк, както и редица частни колекционери, които притежават тези произведения в своите колекции.

Едва ли обаче Уорхол някога е предполагал, че неговите импровизации с иконата на миналия век ще бъдат представени с цели 10 съвременни поп-подобия на оригинала. При това с крещящата щампа Made in Bulgaria.

Защото точно толкова от най-емблематичните фигури на родната поп-сцена показаха серията с Мерилин Монро при откриването й.
Глория, Емилия, Преслава, Ивана, Анелия, Камелия, Соня Немска, ДесиСлава, ЛиЛана и Аксиния достойно изпъчиха гърди до всеки от портретите на Монро, демонстрирайки докъде е стигнала поп-културата у нас.

А мистър Уорхол само може да съжалява, че е пропуснал цялото силиконово войнство у нас, което би било неизчерпаем извор на вдъхновение за неговия гений.

10-те сериграфии на Мерилин Монро могат да се видят до 30 март в Музейната галерия за модерно изкуство, където входът е свободен.



А 10-те неосъществени музи на Анди можете да видите в няколко снимки надолу, както и във видеото ето тук.