Козунакът е сладък обреден хляб, който по традиция приготвяме за Великденските празници.
Той символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Според разпространеното схващане, историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.
Смята се, че в България козунакът е дошъл в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Необходими продукти:
375 гр. брашно
7 гр. суха мая
125 мл. прясно мляко
60 гр. краве масло
1/2 ч.л. сол
60 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. настъргана кора от портокал
За заливката отгоре:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. сусам
1 с.л. настъргани бадеми
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с 2 с.л. топла вода и се оставя се за 10 минути настрани.
Млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват, докато не се разтопи маслото.
Брашното се пресява и се прави кладенче, излива се маята, млечната смес и след това яйцето. Омесва се меко тесто.
Тестото се разделя на три еднакви части, които се оформят на "въжета” а от тях се сплита козунак.
Отгоре се намазва с разбито яйце с мляко и се поръсва със захар, бадеми и сусам.
Покрива се с намаслен плик и се оставя да втаса още веднъж.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за около 35-40 минути.
Козунакът по традиция се замесва рано сутринта в събота.
Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта.