Вярваме, че тези съвети ще помогнат на жените да запазят своето здраве и способността си да имат деца.

Надяваме се, че те ще ви научат да определите какво от гледна точка на гинекологията е норма и какво излиза от нейните рамки и съответно трябва да потърсите консултация със специалист и да се лекувате.

Обръщайте особено внимание на секрецията

Тя е характерна за всички, но има различен цвят – от прозрачен до жълтеникъв и по-гъст.

Редовно наблюдавайте и как се променя количеството и консистенцията на менструалния ви цикъл - това ще ви помогне да забележите навреме някои евентуални отклонения.

Бялата секреция и силният сърбеж свидетелстват за гъбична инфекция.

Течната безцветна секреция със съмнителна миризма, появяваща се най-често след правенето на секс, може да бъде признак за бактериална вагиноза – най-разпространената полова инфекция при жените на възраст до 40 години.

Тези между 15 и 25 години, които водят редовен полов живот, трябва да си правят изследвания за хламидии поне веднъж годишно. Ако резултатът е положителен, трябва да се направи проверка и за гонококи – възбудителите на гонореята (венерическо заболяване, често съпътстващо хламидиозата).

Не игнорирайте повтарящите се симптоми

При 75% от жените поне веднъж в живота се среща гъбична инфекция. Ако можете да я определите самостоятелно, възползвайте се от специалните вагинални кремове, но ако не сте уверени в диагнозата, обърнете се за съдействие към гинеколог.

Вирусът на гениталния херпес “живее” в организма на почти 90% от хората, но се активизира само при 10-20% от инфектираните, най-често при отслабнал имунитет, простуда или стрес.

С него може да се заразите по време на секс или при използването на предмети за личната хигиена, които принадлежат на заразен човек.

Очаквайте продължение.

Източник: zdrave.bg