Още мъничко търпение и къдравите дами ще могат да изправят косите си без преси, а жените с прави коси ще се сдобият с мечтаните къдрици.

Френски учени са успели да разберат какви са разликите в структурата на правите, чупливите и къдравите коси и смятат, че откритието им ще напарви истински бум в козметичната индустрия.

Дори прогнозират създаването на препарат, който ще може да се пие като хапче, което ще контролира параметрите на структурата на косата. Така правите коси ще станат чупливи или къдрави и обратно.

Учените отгледали косми в лабораторни условия, за да разберат какво ги прави прави или къдрави. Те разбрали, че луковицата на косъма, която се намира 4 мм под кожата, има права форма при хората с прави коси и леко огъната форма при хората с къдрави коси.

Когато се издигне над кожата, косъмът повтаря формата на фоликулата. Когато тя е огъната, той е къдрав. Учените все още не са открили обаче главния прекъсвач, който определя формата на фоликулата.

Още отсега има доброволки, които ще рискуват да станат част от експеримента с тестване на новите препарати.

Новите препарати могат да бъдат използвани не само за промяна на структурата на косъма, но също така и за възстяновяване на естествения рус цвят, както и на тъмните коси при преждевременно поникнали бели коси.

Изправянето на косата ще помогне и на къдравите мъже, които имат проблеми с бръсненето. Нерядко при тях се наблюдава завъртане на обръснатия косъм и врастването му в кожата, което води до възпаления.