За да са здрави, децата имат нужда от физическа активност, най-малко един час дневно.

Не всеки спорт обаче е подходящ за вашето дете, от гледна точка на възрастта му.

Предлагаме ви кратко ръководство за това, кои физически дейности са подходящи за вашето дете в различните възрасти:

От 3 до 5 години
На тази възраст, децата не са готови за състезания или организирани спортове. Те имат ограничено разбиране за екипност, стратегия или правила на играта. Индивидуалните занимания са по-подходящи за тях.

· Окуражавайте детето си за игри, включващи качване, слизане, вървеж, подскачане и прескачане, тичане – по-бързо или по-бавно, натискане, дърпане, пързаляне, ритане (на топка), удряне (с подходяща хилка за тенис), хвърляне, люлеене.

· Спомнете си игри, които ще го научат да разпознава ляво и дясно (Например -онази детска песничка: “Подай си лявото краче, после дай го ти назад, после дай го пак напред, завърти го хей така. И да почнем буги-буги, да започнем ний сега нашата игра...”).

· Измислете игри, с които да упражнява баланс и равновесие – например да повтаря ваши движения.

От 6 до 8 години

И на тази възраст децата не са готови за състезания, но са готови да започнат групови занимания, без съревнователен характер.

Някои подходящи дейности могат да бъдат:

· Да го учите да плува, да кара ролери или кънки на лед и да кара колело с помощни колела.
· Да танцува и да прави гимнастика.
· Да се учи да хваща различни по големина топки, от различна дистанция и хвърлени с различна сила.

От 9 до 11 години

Повечето деца са готови да опитат всякакви физически дейности, въпреки че вдигането на тежести, например, е по-добре да бъде отложено за пубертета.

· На тази възраст децата започват да избират определени физически занимания. Те може да предпочитат индивидуални или групови спортове, занимания на открито (колело) или на закрито (например танци).

· Много е важно да уважавате интересите на децата си и да ги подкрепяте. Окуражавайте спортсменският им дух и се убедете, че с тях работят квалифицирани треньори и средата е добра.

От 12 до 16 години

Ако вашият тийнейджър е атлетичен, окуражете го да изпробва нови физически предизвикателства, като се стреми същевременно да поддържа баланс между спортните си увлечения и другите си отговорности.

В допълнение към предпочитаните им занимания, юношите най-често са готови да опитат още карането на ски - на сняг или водни, както и алпинизъм.

Младежите, които не обичат груповите спортове, може да се заинтересуват от следните дейности: танци, аеробика, каране на ролери, плуване, вдигане на тежести и др.

След като знаете физическите занимания, за които са готови вашите деца, се опитайте да намерите време за това и да се занимавате заедно с тях.

Източник: tiabg.com