Да си хванат за ръка за любимия или дори само да гледаш негова снимка притъпява реакцията на жените към физическа болка, твърдят учени.

Когато по време на експерименти млади жени получавали леко изгаряне, те чувствали по-малко дискомфорт, ако гледали снимка на гаджето си, отколкото ако гледали снимка на предмет или на непознат човек.

Подобен обезболяващ ефект бил наблюдаван, ако били хванати за ръка с партньора си, но резултатът не бил същият, ако били хванати за ръка с непознат или ако стискали антистрес топка.

Психолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис твърдят, че тяхното проучване „подчертава значимостта на социалните взаимоотношения и силните социални контакти”.

Двайсет и петимата доброволци били предимно студенти университета, които били в добри взаимоотношения с партньорите си поне шест месеца.

Откритието може да се използва при раждане, когато присъствието на бащата в родилната зала може да намали болката на майката. Или ако той се смята за куражлия, но му прилошава, може просто да даде своя снимка на бременната си партньорка.

Изводите обясняват и защо една майка може мигновено да облекчи болно дете, като „го целува повече”.

Изследователите съветват всички, които изпитват болка или са изложени на стрес, да не подценяват положителната енергия на любимия си човек като терапия за облекчаване на подобни неразположения.