Екстравагантна красота или мит: маска със змийска отрова

На практика може да се каже, че колкото различни култури има по света, толкова и различни модела за красота съществуват.

Но е наистина изумително колко далеч са готови да стигнат жените в името на красотата. Например в Индия пият кравешка урина с убеждението, че тя прави кожата по-красива. А бъдещите булки в Уганда не излизат по 4 месеца от колиба, където ги хранят солидно, за да бъдат красиви за сватбата си.

Някои продукти и процедури за красота не само звучат налудничаво, ами и често пъти са доста скъпи. Едни от най-популярните, разбира се, са се прочули покрай звездите, но за ефекта на голяма част от тях няма конкретни доказателства.

Започваме серия материали, посветени на някои особено странни методи за разкрасяване, както и мнението на експерти за тях. Ето и първата:

Маска за лице със змийска отрова

Твърди се, че: точно както змията парализира жертвата си с едно ухапване, така и змийската отрова, нанесена върху лицето, има ботокс-ефект.

По време на процедурата съставките на маската изпращат сигнали до рецепторите на мускулите да не се свиват и така се предотвратява появата на тънки линии и бръчки. Резултатите са незабавни.

Истината: Няма никакви научни доказателства, че втриването на змийска отрова или олио в кожата на лицето отпуска лицевите мускули, казват експертите.

Дори и втриването на ботокс направо върху кожата не дава резултати. Необходимо е той да проникне надълбоко в мускулите.

Разбира се, няма как да не се почувствате по отпуснати след процедурата, а ако сте отпуснати, такива ще бъдат и мускулите на лицето ви.

Известно е че куп звезди са пробвали подмладяващи терапии със змийска отрова, но те са скъпи точно, защото тя се инжектира дълбоко под кожата. Продуктите за мазане, вдъхновени от тези "светски легенди" обаче твърде вероятно не дават същите резултати.