Бойните изкуства са изключителна тренировка – те не само тонизират цялото тяло и повишават издръжливостта му, но действат положително и на психиката.

Отдавна специалистите по физическа подготовка препоръчват именно комбинирани занимания, които да включват не само упражнения с тежести, но и поне едно бойно изкуство.

Последната новост в тази насока са научни доказателства в полза на това, че бойните спортове облекчават страдащите от остеопороза.

Намалената плътност на костите по-често засяга жените и в напреднала възраст може да доведе до сериозни счупвания и травми.

Остеопорозата обикновено се получава вследствие лоши хранителни навици и липса на редовно движение. Наднорменото тегло пък е един от основните фактори, които силно влошават симптомите на болестта.

Според учените обаче бойните изкуства като кунг-фу, джудо, карате и подобни могат да имат положителна роля именно в напреднала възраст, предотвратявайки най-лошите прояви на костното заболяване. Освен това чрез тях и теглото се държи успешно под контрол.