Ако имате домашен любимец и очаквате дете, много вероятно е да се притеснявате как ще съжителстват двамата.

Всъщност много любимци се държат великолепно с бебета и малки деца, но и най-кроткото животно може може да хапе или драска, ако е провокирано.

Някои кучета и котки се нервират дори само от плача на новородено, да не говорим за момента, когато порасналото бебе започне да дърпа мустаци и сграбчва опашки.

И все пак има начини да не се лишавате от компанията на любимото животно, а и да не лишавате детето от благотворното въздействие на любимеца върху духа и възпитанието му и имунната му система.

Най-добре е да започнете да подготвяте любимеца си за появата на бебето от началото на бременността, и дори докато още се опитвате да заченете. Колкото по-рано започнете, толкова по-добри ще са резултатите.

На първо място, пригответе за кучето или котката си безопасно убежище. Това трябва да бъде специално, закътано място, възможно най-тихо и недостъпно за детето. Сложете любимите играчки или одеяло на котката или кучето, храната и водата му. Нека свикне да прекарва време там.

След раждането на детето това ще бъде едно сигурно място, където любимецът ви да се оттегли когато сетивата му са свръх-стимулирани от хаоса около бебето.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да помогнете на любимеца си да стане по-малко чувствителен към грубите ласки, които децата обикновено раздават. Животното ще трябва да свикне да го пипат по чувствителните места, които малките ръчички не уважават, като по лапите и между възглавничките на пръстите, по корема, опашката, муцуната и ушите.

Започнете леко и нежно да докосвате чувствителните места. Не забравяйте вътрешността на ушите, вътрешността на устата (само за кучетата), целите лапи и опашка.

Ако животното се съпротивлява, правете сесиите скоро след хранене или любимите му игри, или докато някой роднина или приятел му подава лакомства, за да започне да асоциира цялото упражнение с приятни емоции. Не му се карайте! Правете всичко това по няколко пъти всеки ден.

Други начини да подготвите животното за появата на детето са да пускате запис на детски плач, за да може чувствителният слух на любимеца ви да свикне с него, и да изпратите по някого една – две бебешки дрешки още преди да се приберете от родилния дом, за да свикне животното с миризмата им.

При котките често срещан проблем е желанието им да се сгушат за сън в детската кошарка. За да предотвратите това, поставете кошарката на определеното й място няколко седмици преди раждането и застелете дъното й с алуминиево фолио.

Котките не обичат шума от фолиото и усещането от допира му и след няколко опита да влязат в кошарката бързо ще се откажат. Подобен ефект има поставеният върху матрачето картон, налепен с двустранна лепенка. Котките мразят нещо да залепва по лапите им.

Ако сериозно се притеснявате, че кучето ви няма да реагира добре на детето, потърсете помощта на професионален треньор. Това е особено полезно, ако става дума за първото ви дете (или първия ви любимец).

Преди специалното обучение, кучето трябва да е овладяло основни команди като “седни” и “долу”. Постепенно ще го обучат да не скача по други хора и деца, да не грабва предметите, които носите, да остава спокойно в шумна и тревожна ситуация.

Не забравяйте и скритите опасности, които наличието на домашен любимец в къщата поставя пред бебето и детето.

Освен нуждата от повишена хигиена в жилището, съществува рискът от задавяне на детето с гранулите храна за животни, ако стигне до тях, и дори от удавяне в купичката с вода. Затова винаги дръжте храната и водата на животното на място недостъпно за бебето и малкото дете.

Ако нищо не помага, разбира се, безопасността на детето трябва да бъде на първо място и е възможно да се наложи да се разделите с любимеца си поне за известно време.

Източник: biberonbg.com