Днешната тема за здравословните качества на какаото ни завладя тотално.
След известно ровичкане из сайтове за напитки, приготвени от какао, попаднахме на една, уж автентична, рецепта за горещия шоколад на маите.
Признаваме, че не сме ходили в Мексико и не сме имали честта да пием от парливия еликсир на изчезналата цивилизация.
Но съставките и начинът на приготвяне на горещия шоколад, който ще ви предложим, ни допаднаха много.
Начин на приготвяне:
1 бр. чили чушка
2 ч.ч. вода
5 ч.ч. прясно мляко
2 пръчки ванилия (или 1 прахче ванилия)
2 пръчки канела (или 1 с.л. канела на прах)
250 гр. черен шоколад
2 с.л. захар или мед
1 с.л. смлени бадеми или лешници
Начин на приготвяне:
Чили чушката се залива с 2 ч.ч. вряла вода и се слага на котлона да ври, докато не се изпари половината вода от съда. Прецежда се.
В тенджерка се слагат 5 ч.ч. прясно мляко, пускат се 2 пръчки канела и 2 ванилия и се слага на котлона да заври.
Намалява се котлона и се слага начупения черен шоколад, 2 с.л. захар или мед и когато се разтворят, се изваждат ванилията и канелата (ако са на пръчки, разбира се).
Поръсва се със смлените бадеми или лешници и се прибавя по малко от водата, в която се е варила чили чушката. Опитвайте на вкус, за да не стане много люто.
Ако нямате чили чушка, може да я заместите с лют червен пипер - 1/8 ч.л.