Искате ли рецепта за нещо лесно и вкусно, което да бъде и здравословно в същото време? Не, това не е утопия в кухнята – все пак полезно за здравето не означава непременно безвкусно.

Хлябът от трици е точно такова предложение. Може и да не вярвате, но той може да бъде наистина апетитен и полезен, просто трябва да разполагате с точните съставки.

Ето ги и тях:

200 г пшеничени трици

100 г ръжено брашно
1 кофичка кисело мляко
2 с. л. слънчогледово семе
2 с. л. тиквено семе
2 с. л. маково семе
2 с. л. ленено семе Barlean’s Forti-Flax
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. чесън на прах
зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

В подходяща купа смесете пшеничените трици, ръженото брашно и семената - слънчогледовото, лененото, тиквеното и маковото.

Прибавете киселото мляко със содата бикарбонат и разбъркайте, като постепенно наливайте и топла вода. Целта е да се получи лепкаво тесто, малко по-гъсто от това за кекс.

Поръсете със сол, чубрица, червен пипер и чесън на прах и отново омесете.

Прехвърлете тестото в намазнена със зехтин тавичка. Оформете в правоъгълна форма с дебелина два пръста.

Печете 5 минути в предварително загрята на 250 градуса фурна. След това намалете температурата печете 40 минути на 160 градуса.