Автор
Ева Лъчезарова

Не сте гладни? Защо тогава похапвате

На всички ни се е случвало да похапваме, когато не сме гладни.

Това не само влияе зле на метаболизма ни, но е и една от основните причини, поради които се появяват нежеланите килца.

Днес ще ви посочим някои от основните сценарии, при които хапваме повечко, дори без да се усетим. Обърнете им по-специално внимание и внимавайте за тях в ежедневието си.

1. Ядете повече, когато сте в голяма компания – изследванията показват, че с колкото повече хора се храните на една маса, толкова повече калории поглъщате. Ако например хапвате с 8 души е доста вероятно да удвоите количеството храна, което приемате.

Обърнете внимание на това на следващата вечеря, на която сте поканени. Това важи с особена сила за покер вечерите, когато поглъщате неограничени количества пуканки, чипс и бира.

2. Хапвате това, което си поръчват слабите ви приятелки – Няма нищо лошо в това да искате да сте слаба, колкото приятелката си. Проблемът идва, когато похапвате заедно. Тогава идват еретичните мисли от сорта на „Щом тя може да си позволи да изяде цяла баничка или пица и изглежда по този начин, защо да не мога и аз?”.

Отговорът е: защото нямате нейния хранителен режим, метаболизъм или не ходите на фитнес толкова често, колкото нея.

3. Гледате твърде много телевизия – всички знаем, че хапването пред телевизора е вреден навик. Замислете се, обаче как ви действат рекламите на различни хранителни продукти – като започнем от съблазнително разтичащ се по екрана шоколад и привършим с хрупкави вафли.

Освен това се оказва, че криминалните сериали също увеличават апетита. Най-доброто решение е драстично да намалите времето, което прекарвате пред телевизора, особено през летните месеци, които ни очакват.

4. Смятате, че от диетичните продукти не се пълнее – Подсъзнателно мислите, че щом нещо е диетично това автоматично означава, че можете да го ядете в неограничени количества.

Истината обаче е, че тези храни също не са лишени от калории. Много често се получава така че в крайна сметка сте погълнали повече калории, но не сте задоволили глада си, тъй като диетичните храни нямат качествата на останалите.

5. Не си доспивате – ако тялото ви не получава нужната му доза сън, това оказва влияние на два хормона – лептин и грелин. Те отговарят за апетита ви и за чувството на ситост.
Ако не спите достатъчно се увеличава количеството и на двата хормона в тялото ви, а това неминуемо води до преяждане.