Музиката влияе благоприятно на детето както преди раждането, така и след това.

Тя успокоява, спомага за физическото и умственото му развитие, а може да има и терапевтичен ефект, поради което е важно майките да пеят на своите деца.

Музиката и бебето в майчината утроба

Според редица изследвания, дори още преди да е родено, детето чува и усеща нещата от външния свят. И когато родителите говорят и пеят на нероденото си дете се смята, че така то се запознава с тях и с външния свят и откликва на звуците най-често с някой ритник.

Според други проучвания, дори когато бебето е още в майчината утроба, то има свои предпочитания към озвучаването. Ако пуснете лирична класическа музика, най-вероятно бебето ще се успокои и ще спре да рита, докато рок или метъл ще зареди мъничето с енергия и ще го накара да „затанцува“ в корема.

Учените, посветили се на изследвания относно влиянието на музиката върху децата, смятат, че слушането на Моцарт спомага за развитието на умствената им дейност и наричат това явление „Ефектът Моцарт“.

Заради полезното влияние на ритмичните звуци върху бебето, лекарите често съветват бъдещите майки да слушат по-често лирични парчета (особено класически).

Ефектът на музиката върху недоносените деца

Поради успокояващия й ефект се смята, че тя е благоприятна за развитието на недоносените деца.

Според изследвания, музиката въздейства положително върху нормализирането на дишането и сърдечния ритъм, намалява болката и ускорява растежа на новородените.

Израелски учени пък твърдят, че „Ефектът Моцарт“ забавя метаболизма на недоносените деца, което способства за бързото достигане на нужното тегло.

Музиката и по-големите деца

Навярно често приспивате детето си с песнички или като му четете книжка. Звуците и особено тези, които са мелодични, успокояват и приспиват малчуганите.

Освен това музиката е начин за стимулиране на езиковото развитие на малките деца - те лесно се научават да пеят песни на различни езици без дори да знаят значението на думите. Но пък това е тяхната първа крачка към научаването на съответния език.

Хлапетата много по-лесно помнят и възпроизвеждат песни, отколкото отделни думи и текстове, тъй като в тях има рима, а пеенето се възприема като игра.



И тъй като децата пеят по-лесно, отколкото говорят, музиката се смята за ефикасен лек при заекващи деца и такива с говорни дефекти.

Музикална терапия


Според американски изследовател музиката има лечебната сила да нормализира кръвното налягане, да активизира мозъчната дейност и да подсилва имунната система. Маршовата музика укрепва мускулатурата, енергичната и ритмичната тонизират, а като най-благоприятна се счита класическата музика, тъй като хармонията в нея се предава на организма.

За някои деца музиката е средство за съсредоточаване. Тя ги прави по-целенасочени, фокусира мисленето и отстранява стреса и умората.

Още по-благотворно влияние от слушането на музика има пеенето. Австралийски учени дори го употребявали като лечение и, вместо лекарства, предписвали няколкочасови уроци по пеене на седмица. Дори и тананикането е достатъчно, за да се почувствате по-добре. Така че не се колебайте да запишете детето си на уроци по пеене или свирене, разбира се и при негово желание.

Източник: rozali.com