Добре балансираното меню може да вдигне капацитета на мозъка с до 200%.

И ако спазвате "Умната диета", някоя сутрин ще осъмнете същински гений.

Е, добре де, чак дотам едва ли ще стигнете, освен ако по принцип не сте си по-напред с материала, но поне ще можете да се похвалите с бодър ум и безотказна памет.

Тази диета е особено подходяща за ученици или студенти, които имот нужда от екстремно съсреодоточаване и преодоляване на огромен куп информация.

- Кафето например е най-силното гориво за паметта. Забавя стареенето на мозъка и пази от алцхаймер.

Проучвания са доказали, че след чаша кафе краткосрочната памет е в пълна бойна готовност. А кофеинът е най-полезен при решаването на сложни казуси и заплатени задачи.

- За по-бърз ум учените са открили друга „дрога” - сьомгата и скумрията. Омега-3 мастните киселини стимулират сивото вещество и мисълта препуска като светкавица.

- Бодрият ум пък се храни със зелена салата с много оцет и зехтин. Най-енергизиращата комбинация е маруля, пиле и варени яйца, смятат диетолозите.

- За максимум концентрация има друг трик - чаша чай от лайка. Само уханието й върши чудеса - гони безпокойство и помага да запазите острия си ум и самообладание.

- Доброто настроение също е грижа за мозъка и диетолозите препоръчват да се "примамва" със спанак. В зелениите има много витамин В, който събужда серотонина.

- Аминокиселините в лененото семе пък, стимулират мозъчната кора, а оттам се възбуждат сетивата.

Мозъкът има освен приятели и врагове в чинията. Лошата новина е, че са доста. И всички са изключително вкусни.

Най-краткият път към „оглупяването” е постлан със сладолед.

Леденото изкушение здраво "подхлъзва" мозъка. Освен студен сладоледът е и мазен. А полинаситените мазнини буквално задръстват мозъка. Затлачват кръвоносните му съдове, оставят го без ценни хранителни вещества. А резултатът е - бавна и не особено остра мисъл, предупреждават диетолозите.

Друго сладко изкушение - топлите палачинки, буквално изпиват силите на мозъка. Причината е, че имат много въглехидрати и рязко вдигат нивата на триптофан в мозъка.