Топлото време и склонността ни от време на време да си лентяйсваме ни връщат към доброто старо време, когато с бира в ръка обхождахме прохладните зелени паркове.

Е, това вече все по-рядко ни се случва, макар и да имаме поне по едно такова включване в месеца.

Говорейки за бира се сещаме, че освен приятна и разхлаждаща, тя съдържа и ценни минерали и микроелементи.

Неслучайно бабите и майките ни са използвали пенливата течност в своята грижа за красотата. (Да не говорим обаче и колко нелепи случки са имали в стремежа си да бъдат „бирено красиви”. По-скоро са били „бирено ухаещи”.)

Хмелът, бирената мая, витамините от група Б и другите хранителни вещества, които са сред съставките на напитката, има благотворен ефект върху кожата, хидратират добре, подмладяват.

Ето и няколко идеи за маски с бира. Запомнете, че трябва да спазите количеството бира, посочено в продуктите за всяка маска. Иначе рискувате да заличите естествената си миризма за сметка на бирената:

За суха кожа

Трябват ви 2 с.л. бира, които да разбъркате с ½ ч.л. зехтин (или бадимово масло) и 2 ч.л. мед. Нанесете на лицето за 10 минути и изплакнете с хладка вода. Преди прилагането на тази маска, е добре да прочистите лицето си на парна баня.

За мазна кожа

Смесете една трета от бутилка бира със сок от един лимон и 1 ч.л. мед. Затоплете, докато медът се разтопи. След като се охлади, нанесете върху лицето за 5-10 минутки. Изплакнете с преварена вода.

За комбинирана кожа

Настържете една краставица, добавете яйчен белтък и половин бира. Нанесете сместа върху лицето, а отгоре поставете марля, напоена със студена вода. След 10-15 минути се измийте с преварена вода.