Започва ли вече?Ето по какво да се ориентирате:

- Увеличена вагинална секреция. Обикновено чисто и слизесто течение, но понякога може да е кафяво или розово. Това течение може да се появи заедно с началото на контракциите или няколко дни по-рано. Слузестата тапа, която запушва цервикса по време на бремеността, за да предпази вашето бебе от инфекции, може да се разхлаби и изхвърли. Трябва обаче да съобщите за всяко вагинално кървене на доктора или акушерката си.

- Смъкване на бебето –придвижването на бебето към таза в подготовка за раждането. Може да стане по всяко време - от няколко седмици до няколко часа преди да започне самото раждане. Ще откриете, че ви е по-лесно да дишате и киселините ви намаляват. Но натискът от главата на вашето бебе върху пикочния ви мехур, може да Ви накара да уринирате по-често.

- В резултат на промяната в хормоналните нива, можете да свалите от 0.5 до 1.5 кг в седмицата преди началото на раждането. Това е поради загуба на течности, които са били задържани в тъканите на тялото Ви.
Тъпа болка ниско в гърба, която идва и си отива.

- Диария, стомашно разтройство, гадене и повръщане - може да изпитате едно или повече от тези състояния преди или в самото начало на раждането, често съпроводени със спазми. Това е начинът, по който вашето тяло отговаря на родилния процес.

- Спукване на водите. Това се случва няколко часа преди началото на раждането, но в повечето случаи не се случва преди началото на самия родилен процес. Изтичането може да е продължително процеждане или внезапно бликване на течност от вагината ви. Ако още не сте в болницата, когато се спукат водите, отбележете часа, цвета и количеството течност.

- Контракции. Те са най-явният знак за начало на ражданете, но често объркващ , заради нередовните спазми и фалшивите родилни болки. Може да сте усетили вече тези подготвителни контракции по време на бремеността, но ще усетите и увеличение на честотата и интезивността им в последните седмици преди раждането. Можете да усетите, че коремът ви се стяга или натежава. Някои жени ги сравняват със силни менструални или чревни спазми.

Източник: azibebe.com