Какво е запекът и кога можем да твърдим, че сме станали негова жертва?

Какво можем и трябва да направим, за да се отървем от постоянното му присъствие?

Какво е запекът?

Запекът, известен в медицинската терминология още като констипация, е състояние, при което изпражненията стават твърди и трудни за изхождане, което води до поява на болки и втвърдяване на долната част на корема.

Кога се говори за запек?

Времето за преминаване на храната през целия стомашно-чревен тракт е от 12 до 48 часа. Състояния, при които изхождане не настъпи в рамките на или след 48 часа без медикаментозна намеса, се класифицира като констипация или запек.

В отделни случаи при редовни черва 72 часа също се приемат за нормални .

За запек също така може да се говори и тогава, когато количеството на изхожданията е недостатъчно и е налице болка в корема или дискомфорт.

Запек при бременни?

Близо всяка пета бременна жена има симптоми на раздразнени, лениви черва и запек през цялата бременност, докато почти всяка трета страда от лениви черва в отделен етап от бременността.

За основни причини за запека при бременните жени се смятат хормоналните промени, които настъпват в тялото и които водят до отпускане на чревните мускули и забавено движение на храната, както и напрежението в коремната кухина от нарастващата матка.

В много случаи запекът при бременни се усложнява и от налагащия се допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо.

Какво може да се предприеме?

Третирането на запек при бременни жени трябва да се извършва с особена предпазливост, но и навременно.

Както при всяко заболяване и при запека съществуват медикаментозни терапии, хранителен режим и народни лечебни средства. Коя от трите групи ще Ви бъде най-полезна е строго идивидуално.

Източник: bebeimama.com