Чувството за глад често бива измамно. И тези фалшиви сигнали ви карат да ядете повече, отколкото организмът ви има нужда.

Това води до неправилно хранене и наднормено тегло. Но можете да промените навиците си. Предлагаме ви седем полезни съвета.

Правилата на шам-фъстъка

“Правилата на шам-фъстъка” са набор от прости навици, които ще ви помогнат да запазите стройната си фигура, без да се отказвате от любимите си ястия. Правилникът е разработен от специалиста по бихейвористика (от англ. behavior – “поведение”) на храненето д-р Джеймс Пейнтър – професор, председател на катедрата по семейно поведение и потребление към университета в щат Илинойс.

Според доктор Пейнтър много от нас се ръководят от фалшиви усещания и се поддават на измамно чувство за глад. За да бъдем сити и да не пълнеем, достатъчно ще е да спазваме следните прости правила:

1. Използвайте визуални напомняния. Различните ядки са чудесен снакс, но трябва да се избират внимателно. Небелените ядки се ядат по-бавно, но пък натрупалите се празни черупки играят ролята на визуално напомняне за това колко точно сме изяли. Според изследванията на д-р Пейнтър една шепа празни черупки от шам-фъстък ще ви позволи да намалите броя на поеманите калории с 45 %!

2. Не забравяйте, че здравословната храна не е задължително нискокалорична. Често поемаме повечето от калориите именно с храна, която смятаме за здравословна (например със зехтина, който както всички знаят е по-полезен от кравето масло).

3. Използвайте по-малки съдове (чинии, купички, чаши) за хранене. Така ще ядете по-малко и няма да изпитвате глад. Ако предпочетете високите и тесни чаши пред широките и ниски такива, ще пиете по-малко и ще се чувствате по-сити.

4. Пазарувайте в малки количества. Взимайте си малки пакетчета чипс и шоколад и забравете за “семейните” опаковки. Доказано е, че по този начин ще намалите броя на поеманите калории с 22 %!

5. Хранете се в подходяща обстановка и компания. Доктор Пейнтър твърди, че яркото осветление и бързата музика ни предизвикват да се храним по-бързо и следователно да поемаме повече калории. Освен това в голяма компания ще изядете повече, отколкото насаме.

6. Не се поддавайте на страстта си към разнообразието. Ограничавайки избора си, сдържаме чувството за глад. Това отчасти дава обяснение на факта, че на шведска маса изяждаме твърде много.

7. Приберете “импулсивните” храни по-далеч от погледа си. Скрийте шоколада, бонбоните и другите снаксове в шкафа. Погрижете се да имате под ръка полезни продукти като ядки, плодове и зеленчуци. Например 30 ядки шам-фъстък съдържат само 100 ккал.