Макар изключително полезни и витаминозни за организма, сочните южни плодове биха могли да нанесат вреди на зъбите ви.
При честа консумация на цитрусови плодове и най-вече чрез смучене на лимон, портокал или грейпфрут се установява характерно киселинно увреждане на предните зъби. В зелените лимони се съдържа до 10% лимонена киселина.
Специалисти предупреждават, че при системното смучене и задържането на лимоновия сок в устната кухина се предизвиква бяло, мрежовидно изменение на емайловата повърхност или иначе казано, нарушава се минерализацията на зъбите ни.
Именно това е една от предпоставките за развитието на нежеланите кариеси, като успоредно с това чувствителността на зъбите се повишава значително.
Любопитен е фактът, че това нарушение е най-често срещано при млади хора, до 35-годишна възраст.
Все пак не лимоните и портокалите, а въглехидратните храни са тези, които най-лесно развалят зъбите ни.
Колкото по-често човек се храни със захароза, толкова повече се увеличава киселинността в зъбната плака и по този начин се създават условия за развитие на кариес.
Сред важните фактори са честотата на приемане на захарни изделия, техният конкретен вид и консистенцията им.
Въглехидратните продукти, които са лепливи, с малка разтворимост и трудноподдаващи се на самоочистване, са по-рискови за образуването на кариес от тези, които са разтворими и бързо се очистват от устната кухина.
Източник: ezine.bg