Съществуват две причини за неприятния дъх в устата: лоша хигиена на устната кухина и проблеми в стомашно-чревния тракт.

И в двата случая неприятният дъх е причинен от бактерии.

Някои видове храна са способни да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява.

Магданоз



Това тревно растение най-добре неутрализира неприятният дъх в устата, в това число и миризмата от цигарения дим.

Ако не успеете да намерите магданоз, работа ще свършат и кориандърът, ментата, пелинът, евкалиптът, розмаринът или кардамонът.

За да се постигне най-добър ефект, тези треви трябва по-дълго да се дъвчат или да се запарват като чай.

Изброените растения не само отстраняват неприятната миризма - те влияят добре и върху храносмилането.

Плодове и зеленчуци, богати на целулоза



Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината.

Те помагат за обилното слюноотделяне, което овлажнява устната кухина и отстранява най-дребните частици останала храна.

Много често именно тези частици са причина за неприятния дъх в устата.

Дъвка



Дъвката не може да ви спаси от неприятния дъх в устата, но може да го прикрие.

Тя също способства за обилното слюноотделяне, почистващо устната кухина.

Избирайки дъвка, се убедете, че тя е без захар.

Храни с високо съдържание на витамин С



Малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове и дините съдържат витамин С в големи количества и изграждат в устата среда, неблагоприятна за развитието на бактерии.

Редовната консумация на витамин С е важна и за здравето на венците.

И още:

- Убедете се, че се храните добре, т.е. спазвате балансирана диета, която включва необходимото количество белтъчини, въглехидрати, киселини и витамини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

- След всяко хранене мийте зъбите, като е добре да използвате и конец – той почиства най-добре между тях.

Източник: zdrave.bg