Съществуват две причини за неприятния дъх в устата: лоша хигиена на устната кухина и проблеми в стомашно-чревния тракт.
И в двата случая неприятният дъх е причинен от бактерии.
Някои видове храна са способни да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява.
Магданоз
Това тревно растение най-добре неутрализира неприятният дъх в устата, в това число и миризмата от цигарения дим.
Ако не успеете да намерите магданоз, работа ще свършат и кориандърът, ментата, пелинът, евкалиптът, розмаринът или кардамонът.
За да се постигне най-добър ефект, тези треви трябва по-дълго да се дъвчат или да се запарват като чай.
Изброените растения не само отстраняват неприятната миризма - те влияят добре и върху храносмилането.
Плодове и зеленчуци, богати на целулоза
Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината.
Те помагат за обилното слюноотделяне, което овлажнява устната кухина и отстранява най-дребните частици останала храна.
Много често именно тези частици са причина за неприятния дъх в устата.
Дъвка
Дъвката не може да ви спаси от неприятния дъх в устата, но може да го прикрие.
Тя също способства за обилното слюноотделяне, почистващо устната кухина.
Избирайки дъвка, се убедете, че тя е без захар.
Храни с високо съдържание на витамин С
Малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове и дините съдържат витамин С в големи количества и изграждат в устата среда, неблагоприятна за развитието на бактерии.
Редовната консумация на витамин С е важна и за здравето на венците.
И още:
- Убедете се, че се храните добре, т.е. спазвате балансирана диета, която включва необходимото количество белтъчини, въглехидрати, киселини и витамини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.
- След всяко хранене мийте зъбите, като е добре да използвате и конец – той почиства най-добре между тях.
Източник: zdrave.bg