Както пътуванията сред природата, така и тези в градовете имат своят специален чар.

Дали заради близки блага като плаж или заскрежен връх, дали заради исторически и културни забележителности, архитектура или просто изобилие от шопинг-възможности – всеки от нас има своята причина за подобни пътешествия.

Ние обаче смятаме да ви дадем още един повод да посетите някои от най-големите градове в света – новите чудеса, които след време ще се превърнат в техни символи.

Това са внушителни модерни сгради с уникална архитектура и особена устойчивост. Иначе казано заслужава си да се видят. А ето и първата дестинация:

Телевизионната кула в Гуанджоу, Китай

Наричат я „Лейди“ или Небостъргачът в женски род, защото, както поясняват архитектите й, искали нещо женствено, грациозно и пищно като форма.

Според специалистите повечето кули по света са по-скоро мъжествени – стандартни, с повтарящи се елементи, масивни (обикновено с по-широка основа), затворени в себе си и най-вече с правоъгълна форма.

Създателите на кулата в Гуанджоу обаче имали друга идея и тя им се е получила доста добре. Външната й част създава усещане за полупрозрачност, а извитата й форма тип слънчев часовник е доста елегантна.

Височината й е 610 метра, а „талията“ й е на 170 метра над основата. В това стеснение няма стени и дори работни помещения, а само открито стълбище към обширна площадка, която показва отвътре мрежестата конструкция на кулата.

В нея има не само офиси, но и магазини, 2 въртящи се ресторанта с панорамна гледка, киносалон.

Хотелите в града са стандартни, но Grand Hyatt предлага малко по-интересна концепция – има басейн на покрива си с изумителна гледка.

Гуанджоу е доста модерен, с много грамадни сгради, но и с изненадващо интересни „зелени“ петна.

А относно храната, можете да опитате богата гама от кулинарните специалитети не само на региона, но и на Китай изобщо.