Една от култовите фигури на британската модна и музикална сцена от 80-те години на миналия век – Пам Хог, беше специален гост на ревюто Be Londonized 80’s на Beefeater миналата седмица.

Студентите от 3-ти курс, специалност Мода в НХА, ръководени от Ива Шатц, за трети път показаха своите умения за поглед назад във времето с колекцията си, посветена този път на епохата на ню уейв-а и развитието на пънка.

Точно в онзи момент изгрява и звездата на Пам Хог, която само за няколко години печели огромна популярност и купища награди, включително за оригиналност, както и стипендии в едни от най-престижните училища за мода на Острова.

Постепенно Пам открива афинитета си към различни изкуства, освен модата – започва да пее, да композира, след това се изявява като сценарист и режисьор, а днес и като ди джей.

Завръщането й на модния подиум преди по-малко от 2 години се превърна в сензация, а с нейни дрехи са се появявали звезди като Кайли Миноуг, Риана, Лейди Гага, Кели Роуланд.

В София Пам участва в моден уъркшоп, но се изяви и като ди джей на партито след ревюто Be Londonized.

През деня обаче тя отдели доста време за интервюта, включително и на нас. Ето и разговора ни с нея:

Как си, как се чувстваш?

О, прекрасно, изкарвам си страхотно.

Тук си като моден дизайнер, но много години си посветила и на музиката. Кое се прави по-лесно?

Не мисля, че някое от двете се прави лесно.

Като продукция в модата е по-трудно, тъй като екипът, който подготвя една колекция, ревю и т.н., е доста многоброен.

В музиката голяма част от нещата зависят от мен – аз пея, пиша музиката, записвам в студиото и процесът е много по-компактен.

Горе-долу и в модата е така, но след като съм готова с идеите и концепцията, преминаваме към производството, където започват и главоболията (прави гримаса на досада, бел.ред.).

Бих предпочела модата да се прави като музиката – нещата да се случват също толкова бързо и експлозивно. Да направя дрехите си, както аз искам, да организирам шоуто си като арт-спектакъл и да продължа към следващото ревю.

За съжаление обаче това не е възможно. Процесът между две колекции не е толкова кратък и забавен, трябва да се занимавам и с производство, и с други досадни детайли…

Направи една дълга пауза от модния подиум, но завръщането ти беше изключително успешно. Този път ще останеш ли? Да очакваме ли поредица от интересни модни събития?

Да, определено ще остана. Отново се връщам в модата след почти 16 години и имам много енергия за това.

През тази пауза направих собствена банда, пях, композирах, снимах филми, пътувах много, бях дори фотограф...

Но през цялото време знаех, че ще се върна отново към модата. Тя ме чакаше. Просто трябваше да почувствам, че е дошло времето за нея.

А това се случи, когато осъзнах, че вече няма какво да облека (смее се). Това е причината, която ме тласна към модата и в миналото, в самото начало.

Завръщането ти на модния подиум беше повече от успешно – звезди като Лейди Гага, Кайли Миноуг и Риана носят твои неща. Това ли е най-голямото признание за един дизайнер?

Доста дизайнери, не всички, разбира се, получават този тип признание, но за мен по-важно беше, че все още имам връзка с модата.

След толкова дълго отсъствие това е силно доказателство, че аз мога да дам нещо на хората, да направя нещо значимо на модния подиум.

А това, че толкова известни личности предпочитат моите дрехи, ми показва, че съм актуална и модерна, което е от огромно значение за мен.

Вероятно ще се откажа в момента, когато усетя, че творчеството ми не се приема добре. Но ми се струва, че когато имаш желание за нещо, истинска страст към него, то се получава. А аз наистина имам страст към модата.

Шоутата ти са с доста провокативна концепция, а и самите дрехи засилват това впечатление. Не смяташ ли обаче, че в общ план модата загуби доста от оригиналността си?

Мисля, че това в най-голяма степен зависи от самия дизайнер. Ако той не се забавлява с това, което прави, ако това не е неговата страст, то няма как да проектира подобно усещане у публиката.

При някои дизайнери креативността се превръща в абсолютен хит, при други иновативните идеи просто не сработват и не се приемат добре. Но в повечето случаи красотата е най-силното оръжие, независимо колко относителна е тя.

Ти самата имаш ли модни фетиши?

Хм, не… О, извинявай, излъгах – имам, да. Очилата. Отвсякъде, най-различни, те са ми много специални.

Повечето хора си купуват сувенири, когато пътуват, а аз – очила. Особено харесвам ретро модели с препратки към 70-те и 80-те, но имам огромна колекция с най-различни очила.

Има ли личност, която би облякла?

Хаха, хвана ме. Смешно е, но никога не съм мислила за това. От време на време виждам някого и си казвам, че трябва да го облека, но много бързо забравям кой точно е бил…

Иначе има 3-4 жени, които изглеждат прекрасно в моите дрехи и една от тях е Келис, която направи страхотно завръщане на сцената.

Мисля, че тя е човекът, на който наистина много подхождат моите неща – като излъчване, като сценично присъствие и като визия извън прожекторите.

Разбира се, има някои жени, на които се възхищавам и които с удоволствие бих облякла, но те не са толкова популярни.

Кой те научи на основните неща в модата и дизайна?

Абсолютно самоука съм, никой не ми е казвал нищо за модата и дизайна. Всъщност, всичко при мен е въпрос на усещане, на вътрешен инстинкт.

Но баща ми, който беше много сръчен, между другото, оказа огромно влияние върху мен. Той ме научи да не се страхувам от нищо и да не си поставям сама граници. Това определено ми помогна да творя свободно и да се изразявам без задръжки.

Каква е Пам Хог като ди джей?

Хаха, също толкова освободена. Освен това е ди джеят, който ще те накара да танцуваш цяла нощ.