Ако все още не ви е нападнал рояк комари, то със сигурност това ще се случи съвсем скоро.

Малките гадинки са привлечени от въглеродния двуокис, който хората и животните издишат във въздуха. Имайте предвид, че те са най-активни по залез слънце.

Разбира се, можете да използвате различни защитни средства срещу тях, като репелент, например, но ако сте алергични или просто не искате да се пръскате с него всеки ден, ето няколко съвета затова как да избегнете неприятния сърбеж от ухапването от комар.

- Обличайте се в светли тонове – най-добре е да носите дрехи в бяло или цвят каки, тъй като комарите са привлечени от тъмните и ярки цветове. Когато е възможно носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, за да спрете достъпа на насекомите до кожата ви.

- Пийте вода, а не бира – в летните жеги, които несъмнено предстоят, със сигурност ще дойде момент, в който ще ви се прииска да се разхладите с една ледена бира. Оказва се обаче, че комарите обожават вкуса на бирата. Френски учени съвсем наскоро откриха този странен факт, но за съжаление все още не са изследвали влиянието на другите видове алкохол върху хапещите гадинки.

- Не се парфюмирайте – комарите хапват и цветен нектар, така че със сигурност не е нужно да миришете на цветя. Не се парфюмирайте преди да излезете на вечерна разходка. Дори е добре да не използвате перилен препарат с аромат на цветя, тъй като той също би привлякъл комарите.

- Упражнявайте се сутрин – млечната киселина, която организмът ни отделя при физическа активност, както и топлината на тялото, привличат изключително много комарите. Затова е най-добре да се упражнявате рано сутрин.