Всяка година се появяват нов тип тренировки и фитнес направления, но погрешните схващания за фитнеса си остават едни и същи.

Мит №1

Колкото по-слаба е физическата подготовка на един човек, толкова повече време ще му е необходимо, за да постигне положителни резултати във фитнес клуба.

Истината

Това не е така. Човек със слаба физическа подготовка, който започне да се занимава с фитнес, ще постигне много по-рано напредък, отколкото някой който тренира сериозно от години. Първите излишни килограми се свалят най-лесно. „Разработените” вече мускули изискват повече натоварване и повече време.

Мит № 2

Ако след заниманията във фитнес залата се чувствам много изморена, това означава, че изпълнявам всички упражнения правилно и че те наистина действат.

Истината

Умората е признак на напрегнатост. Не е нужно фитнес тренировките да ви довеждат до изнемога. След правилното изпълнение на упражненията трябва да чувствате тялото си пълно с енергия и сила. Бихме могли дори да кажем, че пренатоварването е също толкова „полезно” за мускулите, колкото е и преяждането за стомаха. Най-доброто време да приключите тренировката си е когато имате чувството, че можете да продължите заниманията си още малко.

Мит №3

Тренировъчният план, изготвен от фитнес инструктор, помага на приятелката ми, значи ще помогне и на мен!

Истината

Всеки организъм е уникален. Нещо, което е помогнало на някого в борбата с килограмите, може да бъде абсолютно противопоказно за вас. Такъв е случаят и с диетите. Трябва да се вслушваме в съветите на специалистите, но само в тези съвети, които се отнасят лично за вас.

Мит №4

Ако тренирам с тежести и силови тренажори, ще натрупам мускули, ще разваля фигурата си и ще изгубя женствеността си.

Истината

Женското тяло, за разлика от мъжкото, е устроено така че да трупа мускулна маса много по-трудно. Хората, които се занимават с бодибилдинг, тренират ежедневно с огромни тежести, спазват специална диета и често взимат хранителни добавки. Така че жените, във фитнес залата не са застрашени от това да се сдобият с тяло на културист.

Мит №5

Личният треньор е по-скоро лукс, отколкото необходимост. За всички упражнения, съвети и тънкости, които са ми нужни за да сваля килограми мога да се осведомя от книги, Интернет и списания.

Истината

Подобни опити най-вероятно ще ви доведат до това, че няма да имате почти никакъв резултат във фитнеса, а ще се похарчили пари за по-горе посочените неща и, разбира се, за тренировките в залата.

Не е задължително да използвате треньор за всяка сесия. Достатъчно е инструкторът да ви разработи програма, подходяща за вас, което ще стане при първите ви посещения в залата. Можете да се обърнете отново към треньора си, ако искате да промените натовареността си или ако имате нужда от нов комплекс от упражнения.