Малките деца не трябва да са гладни, за да им вземат кръвни проби за иследване.

Това изяснили американски учени под ръководството на д-р Ашли Скинър от университета в Северна Каролина, цитирани от po-zdravidnes.com

Те сравнили резултатите от анализите на почти 11 хиляди деца, взети от Националния обзор по здравеопазване и хранене през 1999-2006 година. Кръвните проби били вземани сутрин на гладно, както и през деня.
Най-малките от децата били тригодишни.

Учените направили проверка на общия холестерол и ЛВП (липопротеини с висока плътност), като повече от 4,5 хиляди деца също дали кръв и за ЛНП (липопротеини с ниска плътност) и триглицериди.

В общата група числото на гладуващите повече от осем часа деца била 48%, в групата, дала кръв по всичките четири показатела – 80%.

Оказало се, че въздържанието от храна не влияе в голяма степен на показателите за вида холестерол: резултатите от анализите на триглицеридите при максимално време за гладуване били средно с 15 мг/д повече. Резултатите от пробите на общия холестерол и ЛВП, получени на гладно, както и след храна, не се отличавали едни от други. А разликата в данните била толкова незначителна, че изследователите се замислили за снемане на забраната за прием на храна като задължително условие за децата, даващи кръв за анализ.

В случай, че новите данни бъдат потвърдени от по-обширни изследвания, много деца ще бъдат избавени от ненужни мъчения. Такова решение взели специалистите оп Педиатричното академично общество във Ванкувър в началото на май, когато била презентацията на това научно изследване.