Автобронзантът е най-бързият, лесен и безопасен начин за получаване на тен и избирайки него, си спестявате излагане под опасния солариум и вредните ултравиолетови лъчи.

Автобронзантите са напълно безвредни, тъй като не проникват в дълбочина в кожата.

Те просто съдържат оцветяващи вещества. Оцветяването им се дължи на веществото дехидроксиацетон, което е от групата на захарите.

Когато попадне върху кожата, веществто си взаимодейства с протеините и аминокиселините и се образуват меланоидини. Те са главните виновници за потъмняването.

Ефектът от автобронзантите трае около десет дни. Но имайте предвид, че зависи от цвета кожа.

Вроговеният слой на мазната кожа е по-плътен, дехидроксиацетонът взаимодейства с епидермиса по-дълбоко и с повече клетки. Тогава оцветяването е по-дълготрайно.

Сухата кожа пък има по-тънък рогов пласт и затова изкуственият тен е по-краткотраен.

Ако сте блондинка или червенокоса с много светла кожа, специалистите съветват да използвате автобронзант във вид на овлажяващо мляко от категорията light.

За жените с тъмноруси или кестеняви коси и не толкова бледа кожа са подходящи автбронзиращи мляко, лосион или крем с обозначение medium.

А чернокосите с тъмна кожа е най-добре да заложат на продуктите с надпис dark.

Тъй като кожата на лицето се оцветява по-трудно, се предлагат отделни автобронзанти за лице и за тяло.

Нанасяйте автобронзантите равномерно, с масажни движения, като започнете от краката и завършите с раменете.

Кожата на лактите, колената, дланите, ходилата е по-дебела и се пигментира по-лесно. Затова покривайте тези участъци с много тънък слой.

Ако кожата ви все пак е станала на петна, почистете я с прясно изцеден лимонов сок и малко кислородна вода.

Препоръчително е няколко часа след нанасянето на автобронзанта, да не спортувате и да не се занимавате с друга физическа дейност, тъй като изпотяването пречи на равномерното разпределяне на продукта.

Източник: ezine.bg