Автор
Ева Лъчезарова

Защо ни болят краката, когато слезем от високите токчета?

Вероятно, както и ние, сте страстни любителки на високите токчета.

Ако ли пък не, сме убедени, че имате приятелка, която често ходи на поне 10-сантиметрови обувки и ви се оплаква, че вече не може да ходи с балеринки. На какво се дължи това?

Оказва се, че жените, които прекарват по-голямата част от деня си на високи токчета, получават увреждане на мускулите, което прави ходенето на ниски обувки много неудобно за тях.

Прекаленото кикерчене на високи токчета води до това, че мускулите на прасците стават по-къси и по-слаби. Когато жена с този проблем обуе ниски обувки мускулите й изведнъж се опъват и застават в позиция, в която не са свикнали да стоят, затова и дамата изпитва дискомфорт.

Според учените жена, която носи високи обувки 5 дни в седмицата в продължение на 2 години, може да скъса мускулите на прасците си с 13 %.

Те твърдят още, че скъсяването е перманентно и единственият начин по-който може да се предотврати е дамите да се правят упражнения за разтягане в края на деня.

Изследователите смятат, че дори жени, които носят относително ниски – 5-сантиметрови токчета могат да бъдат засегнати от мускулните увреждания.

Високите обувки карат жената да ходи на пръсти, като по този начин се намалява разстоянието между глезена и задната част на коляното.

За да компенсират тази промяна прасците се съкращават и се опъват отново щом обувката е свалена.

Ако обаче такива обувки се носят през по-голямата част на деня, в продължение на не много дълго време мускулите биха могли да се свият за постоянно. В резултат от това, когато жената се опита да ходи с маратонки, например, мускулите на прасците са принудени да се разтегнат, а това причинява болка и дискомфорт.

Експертите предлагат следното упражнение за разтягане с помощта стълби: стъпете на пръсти с десния си крак върху една стълба, а с левия върху по-горната. Натиснете десния си крак надолу, така че да усетите разтежение в мускулите на прасците. Направете по няколко повторения, като разменяте краката си.