Автор
Woman.bg

Жената-шеф – класификация и инструктаж за укротяване

Тя има менструален цикъл и понякога си създава приятелства на работното място. Нейните деца също могат да се разболеят, а мъжът й – да й изневери.

Случва се да й се скъса чорапогащникът и да не е облечена точно според модните тенденции. И тя ти е шеф. Ако искаш да влизаш в кабинета й без страх и да получаваш заслужените повишения, трябва поне да знаеш що за човек е тя и как да се държиш с нея.

1. “Жената-мъж” – желязната лейди

Винаги й говорят на “вие”.

Образът й е суров и строг. Дори и да облече модерна рокля за фирменото парти, студеният й поглед и стегнатото й поведение ще разкрият истинската й същност.

Стилът й на ръководство е авторитарен, агресивен, със стриктно подредена йерархия – т.е. по-скоро мъжки. Тя си пада по рисковете и умее да рискува. У хората цени най-много умението им да бъдат точно пригодени елементи от голямата машина – без болнични, семейни проблеми и обедни почивки.

За да заслужите одобрението й, трябва да отговаряте с “тъй вярно” и да изпълнявате задачите си бързо и качествено. Ако искате да изразите несъгласието си, направете го максимално точно и по същество и подкрепете мнението си с железни аргументи. Ако разполагате с тези козове, можете смело да атакувате. Така не само ще защитите позицията си, но и ще се издигнете в очите на шефката. Тя не понася неуверени и разхайтани хора, затова творческите натури трудно оцеляват край нея. В никакъв случай не се страхувайте от желязната лейди, иначе тя няма да ви уважава.

2. “Маминка” – покровителката

В неофициална обстановка работниците с по-дълъг стаж могат да й говорят на “ти”.

Образът й е уютен, приятен и спокоен. Направо ви се приисква да се скриете под крилото й. Едва ли ще я видите облечена според най-новите модни тенденции.

Стилът й на ръководство е “майчински”, такива жени обикновено работят в библиотеки, детски градини и търговски центрове – т.е. в женски екип. Тя знае и помни всичко – кой има син, а кой – дъщеря, кой е изкарал грип и кой ще се ожени скоро. Възприема подчинените си като деца, които трябва да наглежда със зорко око. Тя е способна да работи за целия екип, да покровителства всички и в крайна сметка да се преумори.

Ако искате да ви харесва, бъдете послушно дете. В случай, че не сте съгласни с нея, не го изразявайте открито. Дръжте се като с мама – слушайте я внимателно, съгласявайте се, пък после можете да постъпите както намерите за добре и да се оправдаете с обстоятелствата. Тя ще ви разбере. Ако искате да ви повиши, спомнете си какви са били отличниците в училище и действайте като тях.



3. “Свой човек” – демокрация, граничеща с хаоса

Всеки й говори на “ти” или на “вие”, както прецени за добре, а тя няма нищо против.

Образът й е небрежен и свойски – плетен пуловер, дънки, удобни обувки. Тя непременно има и гердан. Може да е почитателка на модата, но във външния й вид винаги ще има елемент на небрежност.

Стилът й на ръководство е изключително разхвърлян. Тя няма нито определена линия на поведение, нито ясна стратегия. Всичко зависи от настроенията й, от настоящата ситуация, от приятелските връзки и синоптичните прогнози. Тя не обича да поема сама цялата отговорност, затова е склонна да прехвърли пълномощията си на друг. При такива шефове секретарката е по-активният началник от самия началник.

Ако искате да работите мирно и задружно с нея, научете се да се адаптирате. Един ден тя ще иска да командва над всички, друг – да направи задушевно фирмено парти, после може да поиска от вас креативни идеи, а накрая може и да я уволнят най-неочаквано. С такава шефка ще ви бъде най-трудно – при нея и гневът, и симпатията могат да бъдат проблематични и не можете да имате стабилна стратегия на поведение пред нея.

4. “Жената на годината” – образцовата бизнес-дама

Дали ще се обръщате към нея на “ти” или на “вие” зависи от приетите във фирмата отношения.

Образът й е изваден от модно списание, от страниците, посветени на бизнес-стила.

Стилът й на ръководство е безупречен. Съвременната бизнесдама е наясно не само как точно трябва да изглежда (спретнато, строго и модерно), но и как точно трябва да се държи (с ясни позиции, проявявайки гъвкавост и индивидуален подход). Тя влага всичко от себе си в работата и го прави по най-трудния начин – опитвайки се да обмисли всички възможни обстоятелства. Почти винаги е перфекционистка и изисква същото и от подчинените си. Съчетава успешно авторитарния си подход с демократичните принципи и грижата за подчинените с приоритизирането на задачите.

Ако искате да спечелите уважението й, бъдете като нея. Това непременно ще я накара да ви оцени – за нея мотивираността на персонала е от голямо значение. Съвременната бизнесдама е идеален шеф за активни, запалени по работата си хора с пристъпи на творческо вдъхновение, отговорни и точни служители. Ако покажете най-доброто от себе си, най-вероятно скоро ще заемете мястото й. А тя ще се издигне още по-високо.

Пожелаваме ви успех! И не забравяйте, че жената-шеф е на първо място ваш началник и чак после жена, приятелка или противничка.