Рядкото похапване на месо може да се окаже полезно за тънката фигура.
Изследователи от Импириъл Колидж в Лондон са установили, че лакомите за месо хора трупат повече килограми в разстояние на 5 години в сравнение с тези, които консумират по-малки количества месо, но поемат същото количество калории.
Когато учените анализирали различни видове месо, те открили, че най-силната връзка с трупането на тегло имат домашните птици, следвани от обработените меса и червеното месо.
“Нашите резултати предполагат, че намаляване на консумацията на месо може да подобри контрола върху теглото“, пишат изследователите в American Journal of Clinical Nutrition.
Проучването включвало над 100 000 мъже и около 270 000 жени от 10 европейски държави, участвали в проучване на тема рак и хранене и други фактори на начина на живот.
Датчани, германци, испанци и шведи се оказали най-месоядни, като мъжете консумирали месо, чиято хранителна равностойност е около 300 калории дневно, а при жените същият показател бил 200 калории.
Сред изследваните нации гърците се оказали най-малко месоядни, като при тях мъжете поглъщали дневно равностойността на 200 калории, а при жените цифрата е 140 калории.
В продължение на 5-годишен последващ период, и мъжете, и жените качвали средно по около 500 грама годишно, макар при жените това да било по-слабо изразено.
Изследователите открили, че колкото повече месо консумира един човек, толкова повече телесно тегло трупа той.
Всички допълнителни 250 гр. месо, изяждани от един човек дневно, което е еквивалентът на пържола от 450 калории, увеличават теглото с близо 2 кг за 5 години.
Източник: Ройтерс