Древни храмове и дворци, блестящи съвременни небостъргачи, фън шуй и омайваща природа…

Истината, е че Китай е не само много повече от това, той е миналото и бъдещето, тихата провинция и милите трудолюбиви хора, както и големите модерни метрополиси с огромни лъскави небостъргачи, оживени търговски центрове, безкраен автомобилен поток.

За да усетиш магията на тази страна, трябва непременно да я посетиш!

Хонг Конг

Важно е да имате добре планиран маршрут за да използвате максимума от престоя си. Големите градове са многолюдни и натоварени през цялата година. Тук постоянно нещо се случва. Хонг Конг, Пекин, Шанхай или Гуанджоу са мегаполиси домакини на мащабни изложения и световни събития с най-разнообразна тематика.

Всички помним как през 2008 г. Пекин се превърна в спортна столица на света като домакин на летните Олимпииските игри, а тази година в периода 1 Май – 31 Октомври в Шанхай се провежда най-значимото технологично събитие за тази година- Световното изложение ЕКСПО 2010.

Не можете да бъдете подготвени за чудесата, които ви очакват в Китай. В случай, че изберете Хонг Конг за начало на своето вълнуващо пътешествие, още с пристигането на китайска земя ще ви посрещне изумителната гледка на разнообразни по архитектура небостъргачи, върховни творения на човешкият ум и неуморен стремеж за покоряване на висините. Кули от стъкло, метал и бетон, (39 от високите сгради в Хонг Конг са с височина над 200 м.), които сихронизират по уникален начин с прекрасните паркове и градини задължително структурирани по законите на фън шуй.

Хонг Конг е разделен на четири основни области, всяка от които има своя специфичен чар. Коулун е разположен в северната част на острова. Името му означава „9 дракона” на кантонийски, които изобразяват 9-те планински върха намиращи се на тази територия. Една от главните забележителности на Хонг Конг е т. нар. „Връх” (The Peak), откъдето се открива красива панорамна гледка към острова и знаменитите пейзажи с великолепни небостъргачи, които служат за визитна картичка на Хонг Конг.

Пекин

Небесният храм

Не по-малко впечатляваща е столицата на Китай – Пекин със статут на град провинция. Това, което веднага прави впечатление е мащаба, тук всичко е голямо, внушително по размери, форма и пищност - Великата Китайска стена, която заслужено намери място сред Новите Седем Чудеса на света; внушителния площад Тянанмън (440 000 м²), преливащ посредством

„Вратата на небесната хармония” в смайващия със своята архитеткура, симетрия и ярки краски „Забранен град”. Императорски дворец и седалище на 24 китайски императора в продължение на 5 века, днес Забраненият град е сред най-големите дворцови комплекси в света, разположен на 720 000 м². Пекин е построен под формата на квадрат и в четирите му краища са разположени храмове, където се почитат съответно Слънцето, Луната, Небето и Земята.

С особена значимост се отличава Небесният храм, където китайските императори идвали да отдадат почит към небето и да се помолят за добра реколта. Счита се, че това е най-големият архитектурен комплекс в света, почитащ небето. Разположен на внушителните 2700 м², храмът е ограден от стена, която на юг е в квадратна форма, а на север в полукръгла, което е израз на древното китайско вярване, че небето е кръгло, а земята – квадратна.

Парковете на града са огромни и постоянно пълни с хора. Задължително опитайте „Патица по пекински”, не само ще ви се стори, че по-вкусно ястие не сте опитвали, но самото приготвяне е истинско изкуство, което майстор-готвачите буквално демонстрират пред очите ви, а любезният персонал ще ви покаже как да подготвите всяка ена хапка така, че да се насладите максимално на това уникално блюдо.

Шанхай

С право можем да кажем, че Шанхай е поредният пример за град-чудо в Китай. От малко риболовно градче, в средата на 19 век, се разраства до такава степен, че се превръща в един от най-важните градове, а днес се счита и за третият по значимост финансов център в света след Ню Йорк и Лондон. Градът е разделен на двете части Пудон и Пучи, разположени на двата бряга на река Хуангпу.

Пучи е старата част, която се отличава с приятни не много високи постройки в колониален бароков стил. Новата част Пудон, е идигната буквално от нулата през последните 20 години на мястото на блатист терен на източния бряг на реката. Визията е изключително футуристична, с огромни блестящи небостъргачи, сред които по височина и архитектурен дизайн внушително се открояват кулата Дзин Мао и Перлата на Изтока.

Кулата Дзин Мао е петият по-височина небостъргач в света и е на първо място в Китай. Разгънатата площ на сградата е 24 000 m², височината му е 420 метра и е на 88 етажа. Задължително е да се качите на върха на кулата с модерния високо-скоростен асансьор. За да се насладите максимално на спиращата дъха гледка, пуснете монета в специалните монтирани бинокли. Гледката наистина е изумителна, както през нощта така и на дневна светлина.

Перлата на изтока е третата по височина телевизионна кула в света и една от емблематичните за града сгради с нейния атрактивен и футуристичен дизайн. Градът предлага безброй атракции – тук се намират китайският вариант на Дисниленд и един от най-големите океанариуми в света, в момента разположен на площ около 16 000 m² , но се планира мащабна реконструкция, която ще доведе разширяването му до внушителните 67 000 m². Сигурно е трудно да си представите, че возенето на влак може да бъде атракция. В Китай и това е възможно! Магнитният влак Maglev се счита за една от атракциите на Шанхай. За няколко секунди той ускорава до впечатляващите 430 км/ч.

За тези, на които високите скорости и височини им се струват в повече, следва продължение посветено на тихата китайска провинция и чудесата, които ни очакват и там...