Редица храни се смятат за изключително здравословни. Но дали е допустима неограничената консумация на този вид хранителни продукти?

Колкото и здравословен да е някой хранителен продукт, ако се консумира в прекомерни количества, ще доведе до дисбаланс в храненето.

И в дългосрочен план последствията могат да се окажат дори опасни - ако се стигне до преосигуряване с определен вид вещества, това ще навреди на тялото.

Същевременно трябва да се има предвид, че хранителните продукти в повечето случаи включват не само полезни за здравето субстанции, но и редица други вещества, които, ако се консумират в големи количества, ще предизвикат проблеми.

Мед

Той се води здравословна алтернатива на захарта, тъй като съдържа витамини и минерали.

Но всъщност количествата на тези полезни вещества са доста ограничени. Ако си хапвате повечко мед вкарвате в организма си едновременно и много гроздова и плодова захар. А в големи количества тя е вредна за стройната линия и може да причини появата на кариес.

Ядки

Също толкова неразумно би било да се консумират твърде много ядки.

Различните видове ядки действително влияят регулиращо на холестерина в човешкото тяло, но това влияние не е особено голямо.

За да се постигне желаният ефект от ядките, би трябвало да се ядат наистина големи дози, което може да доведе до наднормено тегло.

Ядките съдържат много мазнини, които наистина се числят към здравословните мазнини, но въпреки това могат бързо да увеличат теглото. Поради това за повечето хора максималната дневна порция е една шепа от тези малки калорийни бомби.

Рекламите подвеждат

Особено много трябва да се внимава с рекламните обещания на производителите на хранителни продукти – например, когато течният шоколад или киселото мляко се представят като важни доставчици на калций или на витамини.

За да се осигури нужната дневна доза от тези вещества, би трябвало да се изядат огромни количества - с вече споменатите негативни отражения за фигурата.

Най-препоръчително е храненето да е колкото може по-добре балансирано и разнообразно. И е най-добре да се акцентира на сезонните и регионалните продукти.