Няма да крием, че през лятото поддържаме форма предимно с безкрайни разходки край морето, каране на колело и коктейлни маратони. И фитнесът не е сред любимите ни теми.

Но последното ни вдъхновение дойде от една сравнително нова тенденция за перфектно тяло:

Тичане на босо

Джогингът скоро ще може да се нарече отживелица, тъй като все повече хора предпочитат да тичат без спортни обувки.

Най-запалените „натуралисти”, както ги наричат някои, нямат притеснения от настилката или местността и бягат както по затревени алеи, така и по асфалт или по тротоарните плочки.

Всъщност този тип физическа активност се счита за доста по-добър от обичайния джогинг, тъй като не натоварва толкова определени стави на краката, а тежестта се разпределя естествено и намалява риска от травми.

За съжаление в малко страни могат да се похвалят с чисти улици и паркове, но това има и своето решение – обувки за тичане с пет пръста, които идеално лепват върху очертанията на ходилото.

Компанията Vibram първа патентова този иновативен дизайн и е основен производител на спортните обувки (има и множество имитации, които обаче не отговарят на изискванията за качество и комфорт).

Те са изработени от вид гумен материал и основната им цел е да изолират неприятни елементи от околната градска среда като животински екскременти, стъкла, малки камъчета и други остри предмети.

Обувките обаче могат да се използват и в природата – има специални модели за катерене, преходи, за водни спортове и т.н.

Предлагат се в различни цветове, а разнообразието от модели буквално ще ви срази. Поддържат се лесно - перат се и се сушат както всяка ваша дреха.

Имат магазин само в Италия, но могат да се поръчват и по интернет. Вече пробвалите съветват, когато си купувате и нямате възможност да пробвате, да поръчвате половин номер по-малки от обичайния размер обувки, които носите.

Специалисти поясняват, че с тичането без специални обувки обаче не трябва да се прекалява, особено в началото. Тъй като обувките, които носим, често влияят негативно върху мускулите и ставите (отслабват ги, водят до възпаления и други), тялото има нужда от време за адаптация към босото тичане.