Процесът на зарастване на татуировката е изключително важен, защото от него зависи колко дълго ще се наслаждавате на вашата качествена татуировка.

Непосредствено след татуирането се отделя лимфа – това е нормално. Не бива да се допуска попадането на мръсотия върху мястото, тъй като има риск от инфекции. Затова през целия период на зарастване (средно 7 дни) са необходими следните ежедневни грижи:

- Първата превръзка (тя се прави от татуиста) трябва да се отстрани след не повече от 2 часа. Татуираното място се промива с хладна вода, за да се отстранят остатъците от лимфа, след което се подсушава със салфетка.

- Два пъти дневно върху татуираното място се нанася тънък слой дерматичен вазелин. В течение на периода на зарастване е крайно нежелателно излагане на слънце, вземане на гореща вана, посещаване на сауна, посещаване на басейн, чесане и човъркане в областта на татуировката, контакт с вълнен и изкуствен текстил.

През първата седмица татуировката изглежда леко подпухнала. След падане на първия слой от повърхността на кожата върху татуировката остава бяла люспеста следа. В този период е необходимо мазането на татуировката с овлажняващ крем с витамин Е.

Възможни проблеми

Един от възможните проблеми, възникващи няколко години след изработването на татуировката, се състои от подуване и изпитване на сърбеж в пигментираната с червен цвят част от татуировката.

Това често се предизвиква и се усложнява под въздействието на слънчевата светлина. За много хора това е незначително и преходно неудобство, но за някои този проблем се оказва толкова сериозен, че понякога се изисква лечение от дерматолог.

Втори значим проблем може да се предизвика от неправилното зарастване на татуировката. Хора, които считат, че с нанасянето на татуировката са направили главното, а зарастването е от само себе си, силно се заблуждават.

Несъблюдаването на ограниченията при заздравяване (хигиена, загар, температурен режим и в последствие човъркане и разчесване на татуирания участък) като правило води към възпаления, образуване на кора и дълго зарастване, неяснота на линиите, бледост на цветовете, частично или пълно изчезване на пигмента, а в отделни случаи даже белези.