Деца, които редовно се ангажират да помагат в къщи, развиват в себе си отговорност.

Постепенно, те осъзнават и приемат, че определени задължения в дома “тежат” на техните рамене и трябва да бъдат изпълнени.

Ето няколко предложения как да приучите децата да помагат в къщи:

1. Направете списък със задълженията на детето. Ако то не изпълни нещо, в никакъв случай не го правете вместо него. Детето трябва да разбере, че домашните задължения важат за всеки член от семейството.

2. Не възлагайте на детето постоянно едни и същи неща. Разнообразните задачи ще му помогнат да придобие нови умения и навици.

3. Никога не казвайте на детето, че се е справило зле. Спокойно му обяснете къде е сгрешило и му покажете как трябва да направи едно или друго, а най-добре първия път свършете работата заедно.

4. Карайте детето да върши задълженията си в дома преди да започне да играе, преди да отиде на тренировка, преди да започне футболния мач или филма по телевизора. Това ще подейства като мотивиращ фактор да се фокусира върху задачата.

5. Постарайте се да разберете какво допада повече на вашето дете, отчетете и особеностите на характера му, така че да върши охотно всичко, което му възлагате.

6. Разделяйте големите задачи на етапи. Например, ако трябва да почисти стаята си, обяснете на детето в какъв ред да извършва всички действия: първо прахосмукачка, после избърсване на пода, почистване на праха по мебелите и т.н.

Източник: tia.bg