В горещите дни дори и фитнес маниаците не изпитват особено желание да тренират в задушните спортни зали. Но за всички, които искат да отслабнат, да укрепят мускулите си и да повишат настроението си, сега е подходящият момент да опитат скандинавско ходене.

В Европа, особено в големите паркове, край реките и по планинските пътеки все по-често се срещат хора, които крачат целеустремено и енергично със скиорски щеки в ръце, съобщават от health.bg

Тази необичайна гледка може да изглежда на пръв поглед комично, но практикуващите новия спорт знаят, че по време на една такава разходка се задействат почти всички групи мускули и за 1 час може да се изразходват до 400 ккал!

Началото на скандинавското ходене, nordic walking, е поставено от финландски спортисти през 80-те години. Докато били на спортен лагер, те започнали да тренират на полето и в гората бягане със щеки, но без ски, за да поддържат физическата си форма през лятото.
Положителните резултати от тези тренировки показали, че методът е ефективен.

След известно време те се сетили да прикрепят към щеките специални каишки за поддържане на ръцете и ходенето станало по-леко и удобно. Манията по скандинавското ходене завладяла първо северните страни, а оттам достигнала Съединените щати, Европа, Азия.

Упражняващите този спорт са убедени, че той успешно замества различните видове фитнес, а универсалното му въздействие си съперничи с плуването, което се смята за най-физиологичния спорт: ефективен, нетравматичен, приятен – точно това, което препоръчват лекарите.



Туроператорите вече предлагат на любителите на здравословния начин на живот специални почивки в хотелите на скандинавските страни, Германия, Турция, където може да се наеме инструктор и оборудване за скандинавско ходене (щеки с накрайници и специални ръкавици, за да не се протриват дланите). И това не е просто поредният пазарен продукт.

Практикуването на скандинавското ходене има действително много предимства.

* То не изисква специална подготовка и е подходящо за всеки.

* Включва практически всички групи мускули – на прасците, бедрата, ръцете, гърба и корема. Освен това укрепва мускулите на врата, гърдите и гърба, а това е особено полезно за хората, които през целия работен ден седят пред бюрото.

* Този спорт е отлична профилактика за остеопороза! В същото време ходенето със щеки укрепва опорно-двигателния и вестибуларния апарат, сърдечно-съдовата система, закалява организма, повишава имунитета.
Ходенето със щеки облекчава неврастенията и безсънието, намалява нервното напрежение, подобрява съня и самочувствието, повишава работоспособността. По тези причини психиатрите го препоръчват на страдащите от депресия.



* Заради участието на ръцете при упражняването на този спорт се изгарят с 35% повече калории отколкото при обикновеното ходене.

* Щеките намаляват натоварването на ставите, което е съществено за хората, които имат проблеми с коленете.

* При нордическото ходене се разрежда кръвта, което намалява опасността от тромбоза и инфаркт.

* Тренировките активизират метаболизма, ускоряват мастната обмяна, а нивото на ендорфините в кръвта се повишава 5 пъти!

Техника на ходенето



Скандинавското ходене е лесно, но за да имате максимална полза от него, трябва да усвоите техниката:

Техниката на скандинавското ходене е типично скиорска: едновременно придвижване на левия крак и лявата ръка и обратно. Стъпва се първо на петата, а след това тежестта се пренася на предната част на ходилото. За да не ви доскучае, разнообразявайте с други варианти: бързи крачки на „раз-два-три”, широка стъпка, паралелно движение на щеките и краката (левия крак с лявата щека, десния крак с дясната щека). А за по-голямо натоварване може ходенето да се редува с бягане и подскоци. Може към щеките да се привърже допълнителна тежест.

Стойката

Гърбът трябва да е изправен, а плещите отпуснати. Ръцете със щеките – по-близо до тялото.

Избор на щеките

Атрибутите за скандинавско ходене се продават в много спортни магазини. Много важно е да се прецени размерът на щеките, защото може да се претоварят мускулите.

Използвайте следната формула: ръстът в сантиметри се умножава по 0,7 плюс-минус 5 см. Например при ръст 165 см дължината на щеките трябва да е 110 см. Ако ходите из града, под щеките поставете гумени накрайници, а по пясък и мека почва – остри метални шипчета.

Бързо или бавно?

За отслабване и укрепване на мускулите се движете по-забързано, но без да се преуморявате. Докато ходите, трябва да сте в състояние да разменяте кратки изречения със спътниците си. Дори и обикновената разходка с приятни разговори също е полезна.

Дишане

Издишването трябва да бъде един и половина - два пъти по-дълго от вдишването. Ритъмът на дишането е в синхрон с крачките: на 1,2 - вдишване, на 3,4,5 - издишване.
И не се притеснявайте да дишате през устата – при интензивно натоварване не може да се поеме достатъчно въздух през носа.

Продължителност на упражненията

За поддържането на добра физическа форма са достатъчни 2-3 тренировки по 30-40 минути на седмица. Ежедневните едночасови тренировки са много ефективен начин за отслабване. 20 минути са достатъчни за първата тренировка. При всяка следваща може да прибавяте по още 5-10 минути.