За всички, които са пристрастени към кафето като нас, още един начин за консумирането му определено ще им допадне.
Днес предлагаме рецепта за най-лесния десерт през лятото - Espresso Granita Affogato (буквално от италиански значи „десерт, удавен в кафе”). Основата на този тип десерти е натрошена ледена маса, в която се съдържа кафе или ликьор, а в нашето предложение има и от двете.
Ето и необходимите продукти за около 600 милилитра:
5 супени лъжици силно и ароматно кафе
110 грама пудра захар
2 супени лъжици Калуа или друг кафеен ликьор
ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Пригответе кафето по свой вкус с около литър вода (по 200 милилитра за всяка супена лъжица). Изсипете кафето в голям плитък пластмасов контейнер и добавете захарта. Разбърквайте, докато тя напълно се разтвори.
Добавете алкохола и оставете микса да се охлади. След това покрийте съда и замразете за около 2 часа.
Когато сместа е готова, извадете я и с помощта на вилица натрошете фино кристалчетата. Върнете отново във фризера и повтаряйте тази процедура на всеки 30 минути през следващите 2 часа. Накрая оставете за поне още час във фризера.
Сервирайте, като в дълбоки десертни чаши (предварително охладени) сложите по една топка ванилов сладолед, а отгоре – от ледената смес.