Страх ви е да изпиете чаша вода, за да не ви се наложи след няколко минути да отидете до тоалетна, а ходенето по малка нужда е станало мъчително преживяване?

Това е цистит. В тази статия ще ви разкажем какви са причините за появата му и начините за лечение.

Нека първо опровергаем общоприетата заблуда, че циститът най-често се предизвиква от изстиване. Температурата е само провокиращ фактор, основните причинители на самото заболяване са съвсем други.

Остра инфекция

Остра болка в областта на гениталиите, ходене до тоалетна всеки 10-15 минути и нито минутка покой? Това е остър цистит.

Какво се случва: пикочният мехур е инфектиран. Причина за това може да е лошата хигиена, стресът, изстиването и дори непълноценното хранене. Когато условно-патогенните бактерии започват да се развиват активно, те се качват по уретрата към пикочния мехур.

Бактериите могат да проникнат и в низходящ ред, ако имате бъбречна инфекция. Болестта може да е причинена и от гъбички, размножили се след продължително приемане на антибиотици. Бактериалният цистит не може да се предава от човек на човек, но инфекциозният може.

Какво да правите: спрете лютото, соленото, киселото и алкохола и отидете на лекар. Може да се наложи да се консултирате с нефролог, да си направите ултразвуково изследване и рентген. Ако причината за заболяването е инфекция, ще ви предпишат антибиотици. Антибиотиците обаче не помагат при небактериален цистит.

Какво да не правите: не си предписвайте сами лекарства. Има няколко вида цистит и няма как да определите характера на заболяването без лекарска помощ. Освен това рискувате да не се излекувате напълно, а това може да доведе до усложнения.

Хроничен цистит



Ако вече сте боледували от цистит и сте се лекували няколко пъти, но циститът пак се повтаря, значи вече е станал хроничен.

Какво се случва: хроничният цистит най-често е причинен от предишно заболяване, което не е било излекувано напълно. Инфекцията не е отстранена изцяло и остава скрита, проявявайки се при най-малката възможност – понижаване на имунитета, стрес или пък пренатоварване.

Какво да правите: проверете причинителя на инфекцията за резистенстност (устойчивост) към антибиотици. Това разбира се може да се направи само от лекар, който после ще ви предпише ефективен медикамент, подходящ именно за вашия случай.

Какво да не правите: не отлагайте прегледа. Ако оставите болестта на самотек, инфекцията може да се разпространи още повече и да засегне бъбреците.

Профилактика

Какво да правите: циститът е често срещан женски проблем, но може да бъде избегнат, ако се обличате по-дебело при студено време. Особено важно е да пазите от студа таза, кръста и краката. Трябва да поддържате добра интимна хигиена, да си лекувате зъбите навреме, без да оставяте кариесите “за другата седмица”. Пийте повече вода – така в пикочния ви мехур няма да се задържа течност за дълго време.

Какво да не правите: не носете прашки в комбинация с тесни дънки. Не бива да допускате и редовно препълване на пикочния мехур. Ако често ходите до тоалетна на нервна почва, това също повишава риска да развиете цистит, тъй като поддържате пикочния си мехур в постоянен хипертонус. Нормално е между всеки две посещения на тоалетната да има 3-5 часа.

Нетипичен цистит



* Болестта може да се окаже алергична реакция към вагиналния ви дезодорант или лубрикантите, които ползвате.

* Уретрата може да е раздразнена заради ароматизатори или пък оцветители, които се съдържат в лосионите и пяните за вана.

* Има и цистит на “медения месец” – жената се разболява след първия полов акт. Това се случва, защото наранената лигавица на влагалището става податлива на инфекции.

* Посткоитален цистит – хронично се обостря след половите актове. Причината за това може да е изместване на уретрата към влагалището или други индивидуални особености на половите органи. В 50 % от тези случаи проблемът може да се реши с малка операция.