Подготовката за училище започва в края на лятото у нас

На хлапетата може и да не им се иска, но до началото на новата учебна година остава по-малко от месец.

Това обаче означава не само край на ваканцията, а и доста сериозно планиране на семейния бюджет за родителите.

Проучване, осъществено сред повече от 2000 души от България, Румъния, Турция, Унгария и Португалия, показва, че мнозинството от родителите смятат да похарчат по-малко от 100 лева в подготовката преди училище.

В тази сума се включват разходите само за ученически пособия, без тези за дрехи и обувки.
31% от анкетираните смятат да похарчат над 300 лева преди 15 септември. Една трета от участниците пък могат да си позволят сума между 100 и 200 лева.

Останалите, почти 40%, не планират повече от 100 лева, които да инвестират в подготовката за учебната година.

В Румъния например сумите, които се харчат по същия повод, са едва между 20 и 60 евро, докато във всички останали страни-участнички в изследването семейният бюджет олеква с минимум 150 евро.

Парадоксалното е, че у нас семействата с едно дете и тези с две харчат почти еднакво. Вероятно това се дължи на факта, че по-малките хлапета винаги „наследяват” нещо от по-големите и това намалява разходите.

Резултатите от допитването показват още, че българите не обичат да пазаруват в последния момент – 45% от анкетираните правят това предварително.

Над 50% от участниците в изследването пък предпочитат първо да проверяват и сравняват цените в интернет и след това взимат решение къде да се насочат към самата покупка.

Българите и румънците все пак оставят подготовката за учебната година за края на август и началото на септември. В същото време 79% от анкетираните унгарци правят покупки между юни и август.

58% от португалците смогват да набавят необходимите пособия преди септември, а най-незаинтересовани са турците – 76% от тях пазаруват през септември.

Проучването е осъществено по поръчка на онлайн платформата за сравняване на цени Pazaruvaj.com.